Ajudeu-nos a recuperar el patrimoni folklòric. Fem reviure una tradició oblidada. Fem que la Bella Miralda, la Ratolinesa, els Nyitos-Nyetus, i el Ballet i la Llesta tornin a la plaça. En vols ser còmplices?
La diada de Pasqua passada vam poder escoltar juntes, per primera vegada, les músiques de les danses populars que es ballaven antigament a Sant Julià de Vilatorta. La covid va impedir que sortissin les Caramelles del Roser a cantar pels carrers del poble.
Com alternativa es va organitzar el “Caramelles a so de cobla", un acte insòlit que va oferir tres coses extraordinàries: la formació ex professo de la cobla Vilatorta; poder escoltar per primera vegada i en un mateix acte sis caramelles-sardanes del repertori de les Caramelles del Roser, tocades per la flamant cobla; i la recuperació sonora de la música de les quatre danses que se’n té coneixement que es ballaven a Sant Julià de Vilatorta: La Bella Miralda, la Ratolinesa, els Nyitus-Nyetus, i el Ballet i la Llesta.
No tenim informació de quan es deixaren de ballar, però el folklorista Joan Amades, en la seva obra cabdal “El Costumari Català”, recull, explica i documenta músiques i gràfics de les figures coregrafiades de cadascuna d’aquestes danses.
Qui perd els orígens perd la identitat Tenim les músiques i els músics per tocar-les. Tenim la coreografia i l’assessorament d’experts per ballar-les. Es pot aconseguir el vestuari i la indumentària. Només falten les balladores i els balladors, persones que vulguin dansar-les i que s’hi vulguin implicar. Tant se val que no en sàpiguem, tots n’aprendrem amb els assajos. Calen dones i homes d’entre 15 i 90 anys.
Envieu un correu a revistavilatorta@gmail.com o truqueu al 646 52 50 20 (Lluís) i us informarem. Després de festes es convocarà una reunió per parlar-ne amb tothom.