Setmana de la Ciència 2024

Dimecres, 13 de novembre de 2024

El 15 i 16 de novembre es durà a terme, a la sala de conferències del pavelló municipal, una nova edició de la Setmana de la Ciència. Activitat organitzada des de l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons, amb la col·laboració de Meteoguilleries, ACTER i Viu el Parc.  

DIVENDRES 15 DE NOVEMBRE 19:30 hores

Conferència. "Els asteroides que s'aproximen a la Terra, com els detectem i què fem per saber si ens han de preocupar", a càrrec del Dr. Toni Santana i Ros.

Existeixen els asteroides assassins?

"Un asteroide enorme passarà fregant la Terra", "L'asteroide assassí de planetes s'acosta a la Terra", "Un asteroide gairebé impacta amb la Terra i els astrònoms el descobreixen tot just unes hores abans"... Per exagerats que semblin, tots aquests enunciats són titulars reals publicats en diferents mitjans de comunicació.

En els últims anys, ens hem acostumat a rebre un allau d'informació, que necessitem filtrar llegint només aquelles notícies que ens semblen més importants. Qui més qui menys ha accedit a alguna notícia sobre asteroides amb un titular catastròfic, pensant que realment el nostre planeta es troba en perill. Els productors de Hollywood també han posat cullerada diverses vegades en aquest sucós tema, amb pel·lícules tant conegudes com Armageddon, Deep Impact, o més recentment una obra de caire més satíric com és Don't Look Up.

Però fins ara, la vida de cap de nosaltres no s'ha vist afectada per cap d'aquests objectes còsmics. Així doncs, són realment un perill per a nosaltres? I si és així, estem fent alguna cosa per a protegir-nos?
L'astrònom Toni Santana-Ros treballa pel Centre de Coordinació d'Objectes Propers a la Terra de l'Agència Espacial Europea (ESA-NEOCC). En aquesta xerrada ens explicarà què en sabem d'aquests cossos i ens intentarà respondre a la pregunta: realment n'hi ha algun que ens hagi de fer patir?

DISSABTE 16 DE NOVEMBRE 17:00 hores

Activitat Viu el Parc

Jully Papallona

CONTE:
La temàtica del conte és el respecte per la natura, l'amor pels arbres centenaris i el despertar de la consciència ecològica.
TALLER:
Farem arbres petits 3D amb una casa dalt de l'arbre, escala, corda, fulles, etc.
El taller vol recrear el cicle que va d'ençà un arbre neix i creix fins que es talla i es converteix en paper.                  

*En acabar hi haurà berenar pels participants.

DISSABTE DIA 16 DE NOVEMBRE 19:30 hores

Dones i Ciència "Henrietta S. Leavitt i la clau per mesurar l'Univers". A càrrec de Francesc Gutierrez d’ACTER

Descobrirem com la investigació d'una dona astrònoma, fa poc més de 100 anys, va donar un gran impuls per calcular distàncies i poder obrir els ulls a la immensitat de l'Univers.

Francesc Gutiérrez Bonilla és enginyer de formació i astrònom d'afició. Cofundador dels Amics de les Ciències de la Terra i de l'Espai i membre de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell.

Darrera actualització: 14.11.2024 | 10:45