Sant Julià també commemora el tricentari de 1714

Diumenge, 13 de juliol de 2014

"Vilatorta, ressons del Tricentari" és una proposta endegada per l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta per commemorar el tricentari de l'onze de setembre de 1714, amb l'objectiu de recordar i difondre fets claus de la història del nostre país.

"Vilatorta ressons del Tricentari" té com a marc una programació d'actes i activitats que es realitzaran durant tot aquest any 2014. Les 4 propostes que es faran al nostre poble són d'àmbits diversos amb l'objectiu d'engrescar i fer partícips tots els públics, tant l'infantil com l'adult.

El primer acte va consistir amb la representació de l'espectacle infantil "1714, escudellers, som-hi" on una noia de Barcelona vinguda de 1714 necesitava la complicitat de tots els nens i nenes per formar la Coronela i protegir la ciutat.

Aquesta actuació es va fer el diumenge 24 de maig com un acte més de la Fira del Tupí.

La segona proposta és "Elissa gran Reyna" on tindrem la possibilitat d'escoltar el repertori musical durant el breu govern de l'arxiduc Carles d'Àustria a Barcelona.

L'arxiduc Carles va impulsar i dinamitzar la música italiana a la cort amb Giuseppe Porsile com a mestre de la capella reial. Això va permetre la introducció de l'òpera al nostre país, un espectacle fins llavors poc conegut. En aquesta actuació intervenen Mireia Latorre, Peter Krivda i Núria Jaouen. "Elissa gran Reyna" es farà el 16 d' agost a l'església de Vilalleons, dins dels actes de la seva Festa Major.

El tercer espectacle es titula "1714 Diari d'una esperança" i explica la història d'uns personatges ficticis que podien haver estat alguns dels que van ser protagonistes anònims, ara fa 300 anys, d'un dels episodis cabdals de la història del nostre país: el setge i la caiguda del nostre país: el setge i la caiguda de Barcelona davant les tropes borbòniques. 

Aquest espectacle és interpretat pel grup de dansa cor de Catalunya i es farà el dissabte 127 de setembre durant la segona Fira d'Entitats.

La quarta i última proposta és planetari familiar portàtil on es podran veure els descobriments del segle XVII, conegut com el Segle de les Llums i constitueix, en general, una època de progrés dels coneixements racionals i de perfecció de les tècniques científiques. Aquest segle va estar marcat per una sèrie de conflictes per tot Europa que van des de 1714 amb la Guerra de Successió fins a la Revolució Francesc. El planetari estrà instal.lat un dia concret de la Setmana de la Ciència que es farà el cap de setmana del 22 i 23 de novembre.

La commemoració del Tricentari arreu de Catalunya és un projecte impulsat per la Generalitat sota el lema " Érem. Som. Serem".

Darrera actualització: 14.07.2014 | 11:52