Sant Julià de Vilatorta participa a la Setmana de l'Artesania de Catalunya 2020

Dijous, 22 d’octubre de 2020

Per segon any consecutiu Sant Julià de Vilatorta participa a la Setmana d’Artesania de Catalunya. Sota el lema “l’Artesania pot salvar el món”, destaquem una exposició de ceràmica de Rosa Garcia Marchant i un taller de creació d'un fanalet ceràmic a càrrec de Tanit Salvador.

Des del dia 23 d'octubre fins al 30 de novembre podeu gaudir de l'exposició de ceràmica El llapis, 1662 de la ceramista Rosa Garcia-Marchant. L'exposició es troba a l'edifici de Ca l'Anglada, i està obert cada dia de 10 del matí a 1 del migdia excepte els dijous que el Centre d'Informació Turística és tancat. La inauguració i conferència inaugural es farà el divendres 23 d'octubre a les 8 del vespre. Per mesures preventives davant la Covid19, podeu seguir la inauguració en directe per mitjà del canal de Youtube de l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta, entrant en aquest enllaç 

El dissabte 24 d'octubre, a les 6 de la tarda, es retransmetrà pel canal de Youtube de l'Ajuntament un taller de creació d'un fanalet ceràmic a càrrec de Tanit Salvador. Aquesta activitat ensenya des de zero a construir un fanalet amb pasta blanca per modelar que no necessita cocció. Des de la seva construcció a la decoració. S'ha de tenir en compte que aquest fanalet serà per interiors i s'haurà d'utilitzar amb una espelma de led, per evitar accidents. Anima't i crea el teu fanalet!

DEL CALAM al  LLAPIS de GRAFIT.
Eines de traçabilitat , proximitat i comunicació.

El llapis és un  objecte humil, quotidià i familiar que ens permet comunicar. La seva presència és tant  omnipresent  en espai  i temps  que forma part del nostre paisatge social més proper.

El llapis ha passat per les mans de l’home al llarg de la seva vida. Per escriure, per dibuixar , projectar o deixar rastre, tan se val, el llapis ha estat l’eina que li ha permès a l’home comunicar-se amb els seus semblants.
Ens permet endinsar-nos en un projecte i donar-li forma. Ens permet explicitar de forma gràfica una idea, un somni, una utopia i una reivindicació. I en totes aquetes possibilitats…Hi ha un temps mecànic  i un temps mental.

L’esbós, el traç , la grafia, la paraula  i els símbols, ens portaran a donar forma  a la idea que  perseguim. És el llapis qui articularà tots aquest conceptes, els  farà visible i els dotarà de significat.
Penses, mires, i observes, i res es concreta, no hi ha resultat. Però és en aquesta reflexió de la ment on el llapis pren protagonisme i  traça les imatges per deixar-ne constància.
El llapis, en totes les seves variants,  farà visible allò que el nen, la mestra, l’artista, l’ escriptora, l’arquitecte, i tants altres homes i dones hauran projectat.

El llapis és el mitja que ens permet viatjar!

El llapis ens proporciona viatjar cap a un destí suggerint,  sense marcar-nos el trajecte. Però serà ell qui  definirà el recorregut del viatge fins arribar al destí final. I així, de forma senzilla i humil, haurem assolit l’objectiu del viatge!!!

És al LLAPIS  a qui vull retre honor i homenatge!     

Rosa Garcia Marchant

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona.
Titulada en l'especialitat de Ceràmica Artística per l'Escola Massana de Barcelona.
Va alternar l'ofici ceràmic al seu propi taller amb la docència a l'escola d'Art de Vic des de 1980 fins el 2018. Va ser durant 10 anys la directora artística de la Fira del Tupí a Sant Julià de Vilatorta.
La seva trajectòria dins d'aquest camp artístic va des de la peça objectual fins a les exposicions i instal·lacions conceptual. El mural ceràmic de petit, mitjà i gran format centren l'obra.
La projecció de la meva obra va des de l'àmbit més local fins als Països Catalans, Catalunya Nord i fora a l'estranger.
Xerrades, organitzacions de fires monogràfiques de ceràmica, exposicions, certàmens i esdeveniments artístics relacionats amb l'escultura ceràmica, complementen la seva formació.

La ceramista vilatortina Tanit Salvador va néixer a Barcelona l'any 1984.
És una mare treballadora que intenta mantenir viva la creativitat i el món fantàstic que viu en el seu cervell, dintre de les possibilitats que em deixa el seu dia a dia.
Les àrees artístiques que la fan sentir bé són la il·lustració, la pintura i la ceràmica.
Apassionada pel món de la natura va estudiar CFGS de Paisatgisme i Medi Rural, posteriorment CFGS d'Arts Aplicades al Mur a l'Escola d'Art i Superior Disseny de Vic i finalment el postgrau d'il·lustració en BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona. El seu primer contacte de veritat amb el món del dibuix va ser d'adolescent i en concret amb el Manga a l'Escola Joso de Barcelona.
Amb la ceràmica el que sap és gràcies a diferents monogràfics i als meus pares, ceramistes també.
En l'àmbit professional ha participat en diferents fires d'artesania: Fira del Tupí, Fira de Breda, Fira POU, Fira d'Artesans Festa Major del Prat de Llobregat.
Ha participat en diferents edicions del projecte de Parelles Artístiques a Vic, Osonament (com a parella artística), fa anys que organitza el concurs Manga de Manlleu, i l'any 2018 va guanyar un primer premi en la Fira del Còmic a Folgueroles.
En l'actualitat viu a Sant Julià de Vilatorta, fa tallers d'il·lustració, aquarel·la, ceràmica i està preparant una exposició de pintura i ceràmica pel setembre del 2021 a l'Escola d'Aparelladors i d'Arquitectes de Vic.

Darrera actualització: 22.10.2020 | 17:14