Recomanacions d'higiene per a les empreses alimentàries per a la contenció de la transmissió del COVID-19
No hi ha evidència que els aliments siguin una font o una via de transmissió del coronavirus SARS-CoV-2. En el marc de les mesures de contenció de la transmissió de COVID-19, la recomanació per a empreses alimentàries i per a establiments del sectors alimentari oberts al públics és seguir les normes generals de seguretat alimentaria i les normes de prevenció de la malaltia que vagin facilitant les autoritats competents per contenir la propagació del virus. Així mateix, cal tenir en compte unes recomanacions especifiques. Les mesures de contenció per evitar la propagació del COVID19 requereixen reforçar els programes de neteja i desinfecció que les empreses tenen instaurats.
Així mateix, cal tenir en compte les següents recomanacions especifiques:
- Tot el personal ha de rentar-se les mans sovint, incrementant la freqüència tot el que sigui necessari. Cal disposar sempre de sabó i eixugamans d’un sol us a l’abast de tot el personal de l’empresa.
- Com a sistema de desinfecció addicional al rentat de mans, es poden utilitzar desinfectants a base d’alcohol .
- Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús en esternudar i rentar-se les mans de seguida.
- Evitar la contaminació creuada entre els aliments i qualsevol font de contaminació com, per exemple, , objectes personals, telèfons mòbils o altres estris. Cal fer un rentat de mans minuciós cada vegada que s’hagi tocat una superfície que pugui estar contaminada i utilitzar sistemàticament pinces o guants nets i desinfectats per manipular aliments.
- Quan s’utilitzen guants o mascaretes cal tenir en compte que poden ser un focus de contaminació, ja que amb l’ús van concentrant secrecions respiratòries i brutícia. Cal tenir especial cura en la seva manipulació i eliminació així com canviar-los amb suficient freqüència.
- Extremar i incrementar la freqüència de la neteja i desinfecció de totes les instal·lacions, incloses les superfícies i mobiliari de les zones com vestuaris, menjadors o sales de descans de l’empresa, manetes de les portes, teclats, altres punts que es puguin contaminar fàcilment, i en especial els serveis higiènics. (Veure document Recomanacions de neteja i desinfecció d’instal·lacions en empreses alimentàries per a la prevenció de coronavirus).
- Realitzar una ventilació adequada de tots els espais.
- És recomanable facilitar als treballadors a l’entrada de l’establiment en diferents punts de fàcil accés, d’un sistema de desinfecció a base d’alcohol per possibilitar la higiene freqüent de les mans.
- S’ha d’establir un procediment sistemàtic de neteja de mans a la sortida del vestuari i serveis higiènics abans d’accedir a la zona de preparació, manipulació d’aliments.
- Per minimitzar el risc de contagis cal compartimentar, dins del possible, els diferents processos i línies de producció garantint que el personal només circula i roman en els espais que té assignats.
- Evitar aglomeracions en zones de descans, menjadors, vestuaris, zones d’accés, etc., garantit ventilació i una distància d’un o dos metres entre persones. Fer una neteja de vestuaris i zones de descans i menjador després de cada torn.
- Organitzar els processos de treball de manera que el personal pugui mantenir una distància prudencial d’entre 1 i 2 metres.
- Les persones que presentin símptomes respiratoris o febre han de romandre a casa i no acudir al lloc de treball.