Recollida d'escombraries durant les festes nadalenques

Divendres, 20 de desembre de 2024

Els dies de les festes de Nadal no hi haurà servei el dia 26 de desembre, Sant Esteve i el dia 1 de gener, Any Nou. Però el 24 i el 31 cal treure el cubell abans de les 14 h. El dia 2 de gener es recollirà vidre al matí i l'orgànica al vespre.

Des de l’Ajuntament, volem seguir agraint els bons resultats de recollida selectiva del municipi i encoratjar a la ciutadania a seguir fent de Sant Julià de Vilatorta un municipi més sostenible pel medi ambient.

Es calcula que durant les festes de Nadal cada persona genera 2 kg de residus al dia. Us deixem aquí un seguit de propòsits per a un Nadal més sostenible, sempre recordant que la tradició nadalenca és possible amb una reducció del consum.

Consells abans de les compres nadalenques

Abans de qualsevol compra, l’organització ecologista proposa reflexionar si realment fa falta o podem prescindir-ne.

Esbrinar si el procés de producció del producte ha estat respectuós amb el medi ambient i amb la comunitat productiva. També si fer-lo servir repercuteix en el medi ambient.

Prioritzar la compra de productes sostenibles i locals.

Prioritzar aparells que puguin connectar-se a la xarxa, en lloc dels que funcionen amb piles.

Un cop feta la compra

Segons Ecologistes en Acció, els embalatges i envasos són un problema seriós per al medi ambient. Un 40 % del fem domèstic són residus orgànics, de la resta, un 80 % està constituïda per envasos. Aquest percentatge creix i es dispara per Nadal. Mentre que la resta de l’any cada persona genera un quilo i mig de residus al dia (fa 30 anys no s’arribava ni a mig quilo), en aquestes dates són dos quilos; i la meitat són envasos i embalatges.

Cal doncs, evitar productes d’un sol ús, com el paper de regal. Una opció per embolicar els regals nadalencs és utilitzar paper de diaris vells o l’ús de teles especials per  a aquest ús i que són reutilitzables.

Rebutjar les bosses de plàstic quan fem una compra. Es recomana l’ús de bosses de tela, cistells o el clàssic carret d’anar a comprar.

Evitar comprar productes molt envasats. Quan es tracta de menjar, és recomanable usar carmanyoles o pots de vidre, en lloc de plàstics o alumini.

Com reciclar el plàstic, el porexpan i el paper de regal?

Alimentació nadalenca

Guardar el menjar sobrant per a una altra ocasió.

Recuperar la cuina tradicional, evitant el menjar porqueria o els menjars precuinats, ja que impliquen més embalatge i consum d’energia.

Consumir productes frescos i de temporada o menys elaborats. Resulten més ecològics, més saborosos i més saludables.

Consumir productes de proximitat, ja que impliquem menys costos de desplaçament.

Joguines

Segons l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguines (AEFJ), en aquestes dates es compren el 75 % de les joguines que es venen cada any.

Prioritzar la compra de joguines d’artesania local, fetes amb materials sostenibles.

No comprar joguines amb excés d’embalatge.

Evitar les joguines amb piles.

Decoració de Nadal

Els arbres de Nadal sovint passen a ser un altre dels objectes d’usar i llençar, que un cop passades les dates nadalenques acaben a l’abocador, en lloc d’algun punt verd. Passa el mateix amb el grèvol, el rusc, el vesc i les molses. Cal doncs, evitar-ne l’ús i buscar alternatives sostenibles.

Darrera actualització: 23.12.2024 | 14:56