L'art urbà efímer d'Ana Barriga no ens deixa indiferents

Dijous, 10 de novembre de 2022

El mural pintat per Ana Barriga, visible des de la Plaça Catalunya, no ha deixat indiferent a ningú. La sorpresa també va ser pel consistori que, malgrat sabia quina era l'artista escollida, no va conèixer l'obra fins el dia abans que s'iniciessin els treballs. Osona Artimur, que era qui organitzava el certamen, va creure que Ana Barriga, artista internacionalment coneguda, podia escaure per l'obra del nostre poble. Fa anys que requerien la seva col·laboració però no ha estat fins ara que l'artista ha pogut atendre la proposta.

Actualment l'Ana Barriga viu a Londres després de que el seu gat Laki Cat fos comprat pel County Hall. Ha fixat la seva residència a la capital anglesa perquè col·labora amb una galeria d'art i perquè li acaben d'encarregar un jardí d'escultures davant del London Eye.

Ana Barriga s'emmarca dins de l'art pop amb una visió molt particular, lúdica, infantil, d'humor i ironia, trencant patrons. Juga amb la pintura a l'oli, l'esmalt, els retoladors i els esprais per donar brillantor i volum a les seves obres. És aquest manera d'afrontar la realitat de forma diferent que l'ha catapultat a l'escena internacional.

Com deia el pintor de pop art anglès Richard Hamilton (Londres 1922-2011) l'art pop és un art efímer, popular, barat, produït en sèrie, jove i enginyós.

En la majoria d'obres crea un univers pictòric protagonitzat per la ceràmica on podem veure molts personatges en format ceràmic amb les brillantors i els contrastos propis dels lacats que li donen volum. També juga amb els bodegons clàssics transformant-los a partir de peces de deixalleria i ceràmiques de segona mà, per construir nous quadres d'elements sobreposats.

I és aquí on B-Murals va veure el vincle entre Ana Barriga i Sant Julià de Vilatorta, la ceràmica de l'art pop i la ceràmica local. Segons ens ha explicat B-Murals, ells van mostrar la ceràmica i els tupins típics del poble però l'artista va considerar que la ceràmica era massa fosca per la seva obra i va decidir enfocar el tema segons el seu estil. Els personatges del mural representen les peces ceràmiques i la temàtica infantil és la disfressa relacionada amb la festivitat de Halloween, uns temes que ella va creure adients. Malgrat el consistori de Sant Julià no va conèixer la temàtica del mural fins a l'últim moment, aquest mostra el màxim respecte envers l'obra.

L'Ana Barriga ha rebut moltíssim premis a tots els nivells i ha participat en exposicions a l'estat espanyol i també en altre països com la Volta Basel (Suissa), l'Enter Art Fair de Copenhaguen (Dinamarca), la Kristin Hjellegjerde Gallery a Londres (Anglaterra), Festivas Affenfaust Galerie d'Hamburg (Alemania), Zona Maco Arte Contemporaneo (Mèxic), a Dubai, Miami, Corea, Berlin, Dublín i Caracas.

Amb tot això, ara ens trobem davant d'una obra d'art efímer d'una artista emergent molt reconeguda que ens ha trencat esquemes i ens ha fet reflexionar sobres l'art contemporani, sobre el nostre present, passat i futur.

L'Ana Barriga ens signa l'obra i ens deixa el símbol d'una estrella per manifestar la sort que tenim de viure en un poble com el nostre.

Pensem que l'art efímer dona moltes oportunitats a artistes que no poden assolir les millors galeries d'art, és per això que seria molt motivador pensar que la paret podria ser pintada periòdicament. El temps ho dirà, perquè l'obra acabarà formant part dels itineraris de l'artista internacional i potser d'aquí uns quants anys ens penedirem d'haver-hi pintat al damunt. Qui  sap.

Darrera actualització: 16.11.2022 | 13:50