L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta s'adhereix a la Setmana Europea de la Mobilitat sostenible
L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta s’adhereix a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i enguany col·laborarà amb la Setmana Europea de la Mobilitat 2020 (del 16 al 22 de setembre) “Per una mobilitat sense emissions”. El lema vol expressar la voluntat d'arribar a la neutralitat en emissions de carboni el 2050, i també s'incidirà en la importància de l'accessibilitat en els transports.
La Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) és una iniciativa que advoca per una mobilitat sense emissions i respectuosa amb el medi ambient. Enguany, es celebrarà del 16 al 22 de setembre i des de la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat es realitzaran una diversitat d’activitats i recursos virtuals de divulgació.
La Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la sostenibilitat ha presentat el seu projecte juntament amb una diversitat d’activitats divulgatives, infografies i material virtual públic per la informació i conscienciació sobre la producció d’emissions en el nostre dia a dia.
Paral·lelament, amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat es realitzaran arreu de les poblacions adherides a la iniciativa una diversitat d’Accions de Mobilitat, una Acció de Mobilitat pot ser qualsevol acció que promogui la idea de mobilitat urbana sostenible, tant si es limita a un dia específic o dura diverses setmanes o mesos, i pot tenir lloc en qualsevol moment de l'any.
Altres municipis han apostat per propostes d’accions de Mobilitat com l’Àrea Metropolitana de Barcelona i les iniciatives entorn a la mobilitat en bicicleta. Consulteu més informació clicant aquí.
Augment d'emissions en el transport
Tot i que els investigadors han identificat una reducció dels desplaçaments en cotxe a les grans ciutats i es preveu que en els propers anys el 50% dels viatges es realitzin en transport públic, en bicicleta o a peu, estudis recents de l'Agència Europea del Medi Ambient (EEE) confirmen un augment significatiu en emissions de transport en comparació amb els nivells de 1990. Concretament, les emissions de tot el sector del transport van augmentar un 28% entre els anys 1990 i 2018, cosa que posa de manifest la necessitat urgent de promoure solucions de transport amb carboni neutre a les zones urbanes. Tot i que diverses àrees metropolitanes europees importants han adoptat mesures estrictes, la part de les energies renovables utilitzades per al transport es va mantenir en 8,1% el 2018.
El canvi climàtic i els efectes ambientals relacionats, com inundacions, sequeres o onades de calor, constitueixen una de les amenaces més imminents per al benestar a Europa. D'acord amb l'Acord de París, que té com a objectiu mantenir l'escalfament global dins d'un llindar d'1,5 graus, és fonamental assolir la neutralitat del carboni per al 2050. Es pot assolir la neutralitat del carboni mitjançant una combinació de mètodes, inclosa la reducció d'emissions de carboni, afavorint l'assoliment d'emissions zero per al transport públic i individual, així com a peu i en bicicleta. Segons les estimacions recents, al voltant del 80% de la població mundial viurà a les zones urbanes per al 2050, de manera que les ciutats proporcionen el marc perfecte per posar en pràctica aquests ambiciosos plans