L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta qualifica la monarquia de “caduca i antidemocràtica”, i aposta per abolir-la

Dimecres, 31 d’octubre de 2018

El Ple de l’Ajuntament aprova, per unanimitat dels onze regidors del Ple de la Corporació, la moció de suport a la Resolució 92/XII del Parlament de Catalunya que aposta per l’abolició de la monarquia.

El Ple de l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta en sessió celebrada dilluns 29 d'octubre aposta, per unanimitat, per abolir la monarquia. Les onze regidores i regidors han aprovat la moció de l’Associació de Municipis per la Independència que acorda donar suport a la Resolució 92/XII del Parlament de Catalunya, que reprova la monarquia en el seu 15è punt.

L’alcalde, Joan Carles Rodríguez, ha agraït d’entrada al grup parlamentari de Catalunya en comú – Podem que presentés la resolució. I ha destacat que trobés el suport d’Esquerra Republicana de Catalunya, de Junts per Catalunya i de Candidatura d’Unitat Popular-Crida constituent, en una mostra de la majoria republicana que existeix al nostre país. L’alcalde ha valorat l’oportunitat de presentar aquesta moció, no com una iniciativa aïllada de l’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta, sinó com a l’oportunitat de sumar-se a la determinació mostrada per la majoria de grups del Parlament de Catalunya, i tants altres ajuntaments que ja han comunicat la intenció d’aprovar la moció en els mateixos termes.

Previ a l’aprovació de la moció, s’ha obert un debat entre els membres del Ple, de valoració de la moció. El portaveu de PDeCat, senyor Jaume Miravet, ha expressat que la monarquia “és una institució antidemocràtica”, i s’ha queixat de la impossibilitat de votar-la perquè es pugui veure en realitat el suport popular que té.

D’altra banda, la regidora de Gent Gran i Família, sra. Trini Subirana, ha recordat que la monarquia és “hereva directa del franquisme”.

Posteriorment l’alcalde, Joan Carles Rodríguez, ha parlat de la tradició pactista i de l’arrelament del republicanisme en la història de Catalunya. Ha recordat el jurament que a Catalunya les corts feien davant del rei: “Nós que valem tant com vós, jurem davant vós que no sou millor que nós, que junts valem més que vós, i que us acceptem com rei i sobirà sempre i quan respecteu nostres llibertats i lleis, però si no, no”, lluny del poder absolut que exercien els reis en altres nacions. Per altra banda, ha afirmat que mantenir una corona com a forma d’estat va en contra de la meritocràcia que propugnen els ideals republicans. Per això ha retret a la “monarquia fastigosa” i especialment al rei Felip VI que incomplís la llei que emana del Pacte Internacional pels drets civils i polítics, i que avalés la repressió dels votants als col·legis el primer d’octubre de 2017. En el seu discurs dos dies més tard, el 3 d’octubre, l’alcalde ha recordat que el rei no va ni esmentar les persones civils que havien estat ferides per les forces de seguretat espanyoles. Finalment, l’alcalde s’ha preguntat com pot un rei anar en contra de l’economia d’una “seva regió” trucant a empreses perquè marxin d’aquell territori, com la Seat.

A continuació, la regidora d’Urbanisme i Serveis, sra. Montse Piqué, ha llegit la moció, que adjuntem, i que ha estat aprovada per unanimitat a mà alçada. La sessió s’ha aixecat amb el Cant dels Segadors, himne de Catalunya.

Al Ple hi ha assistit un bon nombre de veïns i veïnes, que han aplaudit espontàniament després de la votació.

 

Darrera actualització: 1.11.2018 | 13:37