El keràmik 2024 es va celebrar al pavelló esportiu municipal

Dijous, 6 de juny de 2024

Dissabte passat Sant Julià de Vilatorta va fer vibrar tothom amb el fang, la terrissa i la ceràmica com a protagonistes. L’alcaldessa de Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons, Marta Cornellas, la regidora de turisme, Montse Sanz i el regidor de cultura Mia Molist van inaugurar el Keràmik i van visitar tots els expositors per donar a conèixer les seves peces al públic assistent. Les propostes de tallers i activitats per infants i adults van triomfar en nombre de participants. L’objectiu d’atreure un públic familiar perquè visqui l’experiència i la sensació de tocar el fang s’ha acomplert.

Aquesta fira monogràfica de ceràmica té per objectiu apropar la ceràmica a tots els públics, amb un format molt sensorial i el màxim de participatiu i s’ha posicionat dins del calendari firal de les fires d’artesania de Catalunya. Davant la previsió de pluges, aquest any la fira es va celebrar al pavelló esportiu municipal.

L’Experimenta, focus d’atracció

Els tallers i les activitats relacionades amb el fang, tant per infants com per adults van tenir un gran èxit de participació. Els tallers amb reserva prèvia: "transfer ceramicogràfic", amb Anna Maria Redón, “fer una tassa o un bol”, amb Tanit Salvador, “taller de titelles”, amb Gemma Codina i "torratxes per plantes", amb Marcel Badia; ja estaven complets abans de començar l’esdeveniment. Els tallers on no calia reserva també es van omplir de quitxalla acompanyats de mares i pares: el “trepitja fang”, conduït per l’equip d’Aprenem Jugant; els "massatges amb fang", amb l’Associació Sanamolls, el “ceràmica a cegues” i el “crea el teu personatge”, amb Olga Cros i Cristina Guillamet.

El Torneja’t

Una de les activitats més esperades del keràmik i que més atrau l’atenció dels visitants cada any és el Torneja’t, una master class de ceràmica dirigida pel ceramista Jan Madrenas.

Es van formar 20 grups de 6 persones, família, amics, veïns/es o simplement coneguts que van tornejar plegats en 20 torns girant alhora, amb més d’un centenar d’inscrits. Jan Madrenas dirigia la classe, acompanyat de ceramistes col·laboradors que anaven passant torn per torn per ajudar-los en aquest procés d’aprenentatge amb el torn ceràmic.

Una experiència amenitzada per Llucià Ferrer que va fer gaudir els participants i el públic present.

També es va poder veure una demostració del torn de peu a càrrec de Vador Capdevila, fill de l’últim terrisser de Sant Julià de Vilatorta, en Joan Capdevila.

L’Exposició, documental i col·loqui dels ceramistes Pep Madrenas i Jan Madrenas va captivar als assistents

Els ceramistes Jan Madrenas i Pep Madrenas ens van explicar els gestos específics que realitzen amb l’objectiu d’obtenir una determinada transformació de la matèria per fer feines o crear objectes útils. Les traces manuals s’aprenen en un context social on entren en diàleg els sabers acumulats per generacions amb la reproducció del gest tècnic eficaç en el moment d’aplicar-les. El públic present al col·loqui, moderat per Rosa Garcia Marchant, va poder conversar amb ells i conèixer una mica més el seu treball i les perspectives de futur en la ceràmica.

Sant Julià de Vilatorta va cloure el Keràmik 2024 amb l’espectacle “Viatjant pel món amb instruments de ceràmica” a càrrec de Toni Vich

A través de les diferents flautes -ocarina, ney, caval, bansuri, shakuhashi, tilico..., el ceramista de Marratxí (Mallorca) Toni Vich ens va fer una demostració molt interessant per fer-nos conèixer el seu origen, curiositats i anècdotes.

El Keràmik, consolidat

23 ceramistes van exposar i vendre els seus productes al mercat de la ceràmica. Molts d’ells venien per primera vegada i van valorar positivament l’experiència.

L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons es mostra molt satisfet de la 4a edició del Keràmik. L’any 2021 tot just es presentà el nou format de fira, que es va haver d’adaptar per la pandèmia. L’any 2022, ja es pogué estrenar completament aquest nou format de la Fira del Tupí, que inverteix més en tallers i espectacles que no pas en infraestructura. D’aquesta manera el finançament del Keràmik reverteix molt més en els professionals que fan activitats relacionades amb la ceràmica i la terrissa. Aquesta nova línia que dona molt joc i pot donar molts fruits els propers anys.

L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons vol agrair a tot el personal de l’Ajuntament, sobretot a la brigada municipal; a tots els col·laboradors, especialment als talleristes i ceramistes que participaven als tallers i al Torneja’t; a l’Escola D’Art de Vic; l’Ajuntament de les Masies de Voltregà, Bisbal Ceram; al Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) i a tots els voluntaris i visitants la seva implicació i participació en aquesta nova edició. Sense ells no hauria estat possible portar a terme el Keràmik 2024.

 

Darrera actualització: 13.06.2024 | 11:14