El Consultori informa sobre les proves de la malatia per Coronavirus

Dijous, 4 de juny de 2020

És fonamental la detecció precoç de casos sospitosos de covid-19 per fer el diagnòstic en estadis inicials de la malaltia i aïllar-los al més aviat possible. També és important detectar ràpidament els contactes estrets per evitar la propagació del coronavirus. La detecció precoç de nous casos i el seguiment de contactes són elements clau per tallar la cadena de transmissió del coronavirus.

Aquests dies molts ens preguntem “com puc saber si tinc o si he passat la malaltia per coronavirus…?” La veritat és que no tenim una resposta absoluta. En medicina no hi ha respostes absolutes. En part perquè les proves mai són perfectes, sempre tenen alguns errors. I en aquest cas encara més, perquè els laboratoris no han tingut temps de fabricar bones proves.

Bàsicament disposem de dos tipus de proves:

  • Prova per detectar el virus (Reacció en Cadena de la Polimerasa, en sigles angleses PCR): La prova consisteix en buscar material genètic del virus (àcid ribonucleic: RNA) en secreció del nas o de la gola. Serviria per confirmar si els símptomes que té una persona són pel coronavirus. No té sentit fer-la en persones sanes ni tampoc quan ja fa dies que es va iniciar la malaltia (sortiria negativa).
  • Proves per detectar les nostres defenses contra el virus (serologies): Es busca si el nostre cos ha fabricat “defenses” (anticossos) contra el virus. La prova es fa en una analítica de sang (o en alguns casos en una gota de sang). Les proves de que disposem actualment són poc fiables i, per això, no es recomanen per a ús personal. En canvi són útils per saber quin grau d’afectació ha tingut la malaltia en el conjunt de la població: pels resultats preliminars que coneixem, s’haurien infectat a Catalunya unes 500.000 persones (un 7% de la població), de les que unes 160.000 haurien consultat als centres d’atenció primària; això voldria dir que prop d’un 70% dels infectats no haurien patit cap símptoma, o símptomes tan lleus que no van requerir d’atenció sanitària.

La nostra recomanació és que no us feu proves sense consultar, perquè no sempre són útils ni fàcils d’interpretar. Des del consultori no us recomanarem fer serologies (detecció de “defenses” contra el virus) per la seva poca fiabilitat. Tampoc us demanarem proves en centres privats.

En canvi, us indicarem quan cal fer una prova de detecció del virus (PCR)

RECORDEU:

No aneu als serveis d’urgències. No vingueu al consultori.

TRUQUEU ABANS I US ATENDREM!

Notícia redactada pel Consultori local.

 

Darrera actualització: 4.06.2020 | 14:57