La sequera extrema i les temperatures elevades són els trets generals a destacar de l'any 2022 a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, segons les dades obtingudes a les tres estacions de la xarxa meteorològica que hi ha en l'àmbit de l'Espai Natural i que gestiona Meteoguilleries.
L’Espai Natural de les Guilleries-Savassona és l’únic espai natural protegit a Catalunya que compta amb tres estacions meteorològiques homologades. Aquestes estacions estan situades a les localitzacions que permeten recollir dades de les tres zones més diferenciades meteorològicament parlant dins de l’àmbit de l’Espai Natural en els municipis de Vilanova de Sau, Sant Sadurní d’Osormort i Sant Julià de Vilatorta. Les estacions i les dades estan gestionades per Meteoguilleries a través d’un conveni amb el Consorci de l’Espai Natural.
Valors de temperatura per sobre de la mitjana
Les dades són contundents pel que fa a la temperatura: a excepció del gener, en què les temperatures van ser una mica més baixes amb valors mitjans de 1,6ºC, l’any 2022 s’ha caracteritzat per valors elevats o molt elevats, amb temperatures clarament per sobre la mitjana, i amb alguns valors mai mesurats a l’Espai Natural.
La primavera va comptar amb un curt període de fred a la primera quinzena d’abril, especialment destacable a Sant Sadurní d’Osormort, que va donar pas a un ascens continuat i marcat de les temperatures tocant sostre el mes de juny a Vilanova de Sau superant els 38ºC.
Acumulació de dèficit hídric per reducció de la precipitació
Venint d’un any 2020 amb molta pluviositat a l’Espai Natural, amb valors superiors als 1000 mm, la important davallada al 2021 que ha continuat el 2022 ha fet que boscos i rieres hagin patit amb el més que destacable dèficit hídric acumulat en els tres períodes.
Les precipitacions anuals a les tres estacions de l’Espai Natural han estat les següents: Sant Sadurní d’Osormort, 370,7 mm; Vilanova de Sau, 543,4 mm; Sant Julià de Vilatorta, 422,7 mm. La mitjana global per a l’Espai Natural queda en 445,6 mm, mentre que la mitjana quinzenal dels últims cinc anys a l’Espai Natural és al voltant dels 700 mm per metre quadrat. Aquesta última dada pren especial rellevància el 2022 amb greus afectacions als recursos hídrics del territori.
Davallada del nivell del pantà de Sau i augment de la temperatura de l’aigua a la riera Major
La sequera ha provocat, entre d’altres conseqüències, una davallada important del nivell d’aigua a l’embassament de Sau degut a la manca de precipitacions tant al Ter com a les rieres que hi aporten el seu cabal, per exemple la riera Major.
Aquest fet ha provocat que els edificis de l’antic poble de Sau tornessin a aparèixer com no ho feien des de feia mes de vint anys.
El pantà ha assolit nivells al voltant del 18 % de la seva capacitat i esdevé una de les conseqüències més visibles de la sequera provocada per l’escassetat de precipitacions.
Pel que fa a la riera Major, al seu pas per el pont de Bojons la segona meitat de l’any ha mantingut un nivell al voltant dels 0,50 m i un cabal de 0.208 m3/s, tret dels mesos d’estiu, quan va arribar a tenir únicament 0.38 m de nivell i tan sols 0.083 m3/segon de cabal.
El baix nivell de cabal i les elevades temperatures va provocar també un augment de la temperatura de l’aigua fins més enllà dels 22ºC a la zona de Bojons. Aquest augment de la temperatura de l’aigua té unes conseqüències directes en les poblacions de peixos presents a la riera fent que el barb de muntanya hi sigui més abundant i la truita només testimonial, ja que per a la seva supervivència necessita unes temperatures més baixes.