Educadors d'arreu coneixen el projecte cooperatiu de l'escola Bellpuig

Dilluns, 3 de juny de 2019

A finals d'abril, professors de diversos països van visitar l'escola Bellpuig de Sant Julià de Vilatorta. D'aquesta manera, els educadors van poder conèixer com es treballa l'aprenentatge cooperatiu.

El treball cooperatiu és una eina d'aprenentatge en la qual els alumnes s'organitzen en petits grups per treballar junts amb la intenció de maximitzar l'aprenentatge de cadascun dels seus membres i d'aconseguir metes i objectius comuns sigui quin  sigui el seu ritme o les seves capacitats.

La visita s'emmarcava en el Congrés ETEN (The European Teacher Education Network), que enguany ha acollit la Universitat de Vic. L'equip directiu, acompanyat d'experts d'Aprenentatge cooperatiu de la UVic (José Ramón Lago i Gemma Riera) van presentar les diferents metodologies inclusives que utilitza el centre i els diferents aspectes del treball en equip, com les dinàmiques de grup, estructures i quaderns d'equip. També van poder conèixer en primera persona com es treballa a l'aula en activitats com la "lectura compartida", "el llapis al mig" o "el trencaclosques".

El motiu per buscar altres alternatives a l'ensenyament tradicional va ser la constatació del fet que hi ha alumnes que tenen la tendència a copiar quan no entenen una activitat o un concepte i d'altres que mecànicament tapen el que estan fent perquè altres no copien. Ambdues actituds ens semblen poc edificants. Fora més educatiu que si un alumne no entengués com fer alguna activitat, tingués la confiança per preguntar a qualsevol company o companya del grup i aquest o aquesta la generositat de explicar-li-ho.

La cooperació, el treballar junts, la discussió en grup i el conflicte cognitiu que es produeix quan s'introdueixen punts de mira diferents, permeten l'alumne aprendre coses noves, rectificar, consolidar o reformar aprenentatges assolits.

I totes aquestes interaccions ajuden els nens i nenes a establir relacions solidàries, respectar les diferents perspectives i desenvolupar habilitats socials.

Els objectius que es volen aconseguir fent que els alumnes facin servir el treball cooperatiu són els següents.

  • Establir relacions solidàries entre els alumnes
  • Incrementar el rendiment de tots els alumnes.
  • Aconseguir un nivell superior de raonament dels alumnes.
  • Augmentar la cohesió del grup
  • Desenvolupar les habilitats socials dels alumnes.
  • Respectar els diferents punts de vista.

 

Darrera actualització: 6.06.2019 | 13:59