El Consell Comarcal d’Osona i l’Associació de l’Aplec Comarcal de la Sardana van presentar el passat 21 de juny públicament un CD doble, recopilatori de 30 sardanes, totes dedicades a municipis de la comarca que s’han estrenat durant aquests quinze anys de l’Aplec Comarcal d’Osona. L’edició de l’Aplec d’enguany, la 15a, es farà els dies 2 i 3 de juliol al municipi de Balenyà.
El sardanisme a Osona està d’enhorabona. Amb la presentació d’un doble CD dedicat a diferents municipis i indrets de la comarca s’expliquen els primers quinze anys de l’Aplec Comarcal d’Osona, un aplec que es fa de forma itinerant pels diferents municipis de la comarca. L’enregistrament del doble CD ha anat a càrrec de la cobla La Principal de la Bisbal.
En l’acte de presentació hi van intervenir Pere Medina, vicepresident 2n del Consell Comarcal d’Osona, Francesc Serra, director dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, Marc Verdaguer, president delegat de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, Núria Arau, consellera delegada de Cultura i Arxiu del CCO i Lluís Soler, membre de l’Associació Aplec Comarcal de la Sardana.
En les seves intervencions, tant Pere Medina com Núria Arau van voler destacar el que representa aquest recopilatori de sardanes relacionades amb els quinze anys de l’Aplec així com la col·laboració d’empreses i institucions en la seva elaboració i, no cal dir-ho, la col·laboració dels diferents municipis on s’han fet totes i cada una de les edicions de l’Aplec Comarcal d’Osona. Així mateix, han convidat a tothom a assistir a l’edició d’aquest any.
Lluís Soler, en nom de la recentment creada Associació de l’Aplec Comarcal de la Sardana d’Osona, va recordar que la 1a edició de l’Aplec es va fer el 2007 a Sant Pere de Casserres i també va voler destacar la gran tasca que ha fet Joan Codina, president de l’Associació, al qual ha definit com “un apassionat de la sardana, artífex i motor d’aquest aplec” en un projecte que ha definit com a “inèdit, innovador, de gran importància i molt costós”, tot agraint la col·laboració de tots els que hi han estat implicats.
Per la seva banda, Francesc Serra, director dels Serveis Territorials de Cultura, va dir que el paper de les institucions públiques és el de vetllar per assegurar les tradicions i ha dit que “el CD és tot un símbol de la vitalitat d’aquest Aplec” a la vegada que, en un pla ja més personal, ha reconegut que “els títols de les sardanes li han servit per conèixer la geografia de la comarca”.
Marc Verdaguer, en qualitat de diputat de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, va voler destacar que “la sardana és un patrimoni que cal preservar i que afavoreix el contacte entre les persones” i ha volgut fer un “reconeixement explícit a les cobles i agrupacions de colles sardanistes per resistir durant aquests 2 anys de pandèmia al costat de la cultura popular”.
En finalitzar l’acte es va entregar un exemplar del CD a cada un dels compositors assistents, als representants dels ajuntaments col·laboradors i també a les empreses que han col·laborat econòmicament, ja que com han recordat des de l’organització, un projecte com aquest no s’hauria pogut fer sense la col·laboració d’empreses i institucions.