Catalunya endureix les mesures i restriccions abans de Nadal

Dilluns, 21 de desembre de 2020

A partir del 21 de desembre entren en vigor mesures especials per contenir l’increment de casos que s’ha produït en les últimes setmanes. El canvi afecta el període de Nadal i modifica alguns dels aspectes de la seva celebració. Les mesures estaran vigents fins a l’11 de gener, amb una possible revisió el dia 28 de desembre si les dades ho permeten.

Una de les mesures més destacades afecta el confinament perimetral de caps de setmana, que passa a ser comarcal. Tot i això, al contrari que fins ara, la mobilitat no es restringirà només durant el cap de setmana, sinó tota la setmana. La ciutadania, per tant, haurà de quedar-se confinada a la comarca de dilluns a diumenge.

Tot i això, hi haurà excepcions. Es permetrà moure’s entre comarques per desplaçar-se a una segona residència, anar a un hotel o visitar familiars, sempre que el desplaçament el faci una única bombolla de convivència.

Pel que fa al toc de queda, es manté a les 22 h i s’escurça l’horari previst per als dies excepcionals. Tant la nit del 24 de desembre com la del 31 de desembre, el màxim serà la una de la matinada.

Els restaurants podran seguir com fins ara durant el cap de setmana, però a partir de dilluns, 21 de desembre, tindran horaris restringits. Només podran obrir per servir esmorzars o dinars. En concret, podran oferir àpats entre les 7.30 i les 9.30 h i entre les 13 i les 15.30 h. Els comensals hauran de portar la mascareta en tot moment, només se la podran treure en el moment de beure o menjar. Per sopar, només podran servir comandes per emportar.

Pel que fa al límit de persones que es poden trobar, la Generalitat manté el màxim en sis. Tot i això, el nombre es podrà ampliar a 10 persones en dates assenyalades: el 24, 25, 26 i 31 de desembre, i els dies 1 i 6 de gener. Es recomana que hi hagi com a màxim dues bombolles de convivència. Tot i això, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha demanat a la ciutadania que “sempre que sigui possible, mantinguem la nostra bombolla de convivència i prou”.

Sense carters reials

El govern català també ha anunciat restriccions en els patges que recullen les cartes als Reis dels infants. Budó ha dit que no n’hi haurà i ha instat a fer arribar les cartes a Ses Majestats “per via telemàtica, correu electrònic, WhatsApp o bústies de correus”. En la mateixa línia, ha reiterat que es treballa amb el món local per fer cavalcades “més estàtiques que dinàmiques”, per evitar concentracions de públic.

En l’àmbit de la cultura, es mantenen els límits d’aforament i el topall màxim de 1.000 persones. Pel que fa als equipaments esportius, els aforaments es fixen en el 50 % els que siguin a l’aire lliure, i en el 30 % i amb cita prèvia els que siguin en locals tancats, sempre fent ús de la mascareta.

Pel govern, aquestes són mesures “el més quirúrgiques i efectives possibles”, ha dit Aragonès. El vicepresident català també s’ha mostrat confiat que permetran frenar l’empitjorament de les dades “sense mesures extremes”, com les que es van prendre al març o a l’octubre. Per aconseguir-ho, ha insistit en la responsabilitat individual de la ciutadania a l’hora de complir les mesures i recomanacions.

Permís turístic

Però en aquest punt s’obren les excepcions: a la feina i la família, el pla afegeix els viatges a segones residències o establiments turístics –hotels, cases rurals, estacions d’esquí– sempre que es facin “amb la bombolla de convivència” i un cop a destinació se segueixin les normes establertes. A la pràctica, suposa permetre un augment de la mobilitat per a les famílies que tinguin possibilitats econòmiques i d'allotjament, una petició que també havien demanat els sectors turístics. 

 
Darrera actualització: 21.12.2020 | 09:01