5 Desembre, Dia Internacional del Voluntariat 2018
Des de l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta en aquest dia de la celebració del dia Internacional del Voluntari/Voluntària volem expressar el nostre reconeixement a tots aquells que de forma desinteressada dediquen part del seu temps lliure per ajudar els altres sense rebre res a canvi, el nostre agraïment i admiració a totes aquestes persones voluntàries que reparteixen el seu poc temps lliure entre la seva família i organitzacions sense ànim de lucre.
El Dia Internacional dels Voluntaris (DIV) representa una oportunitat per a les organitzacions de voluntaris i per als voluntaris de treballar de forma conjunta en projectes i campanyes, promovent les seves contribucions per al desenvolupament econòmic i social tant a nivell local com nacional i internacional. Unint el suport de les Nacions Unides amb mandats a nivell local, DIV és una oportunitat única perquè les agències governamentals, les organitzacions sense ànim de lucre, els grups comunitaris, el sector privat i les organitzacions de voluntaris puguin treballar junts per assolir metes comunes.
- Per què un dia dedicat al voluntariat:
El 17 de desembre de 1985, l’Assemblea General va convidar al governs a celebrar tots els anys, el 5 de desembre, el Dia Internacional dels Voluntaris, i els va exhortar a adoptar mesures perquè es cobrés més consciència de la important contribució dels voluntaris, estimulant així a més persones en totes les condicions socials a oferir els seus serveis, tant dins del seu propi país com a l’estranger.
El programa de Voluntaris de les Nacions Unides celebra el 5 de desembre no només per ressaltar la tasca del voluntariat en totes les seves facetes, sinó també per retre un homenatge especial a tots els voluntaris que treballen per aconseguir els nous objectius mundials.
- La importància del voluntariat i el desenvolupament:
Tots aquests anys, el Dia Internacional dels Voluntaris s’ha usat de forma estratègica: molts països ho han aprofitat per destacar les contribucions dels voluntaris cap a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, ara estesos en els Objectius per al Desenvolupament Sostenible, una sèrie de metes destinades, en un termini de temps determinat, a combatre la pobresa, la fam, la malaltia, l’analfabetisme, la degradació mediambiental i la discriminació cap a les dones.
L’organització del Dia Internacional dels Voluntaris sol ser resultat de la col·laboració entre el sistema de les Nacions Unides, governs, organitzacions de voluntaris i persones compromeses. També és freqüent que participin representants dels mitjans de comunicació o de l’àmbit acadèmic, fundacions, el sector privat, grups religiosos, així com organitzacions esportives i recreatives.
- La pau i el desenvolupament sostenible necessiten els voluntaris:
Cada dia milers de persones s’ofereixen com a voluntaris, sobre el terreny o en línia, per contribuir a la pau i el desenvolupament sostenible. Permet a les persones i comunitats participar en el seu propi creixement. Gràcies al voluntariat, els ciutadans construeixen la seva pròpia resiliència, amplien el seu coneixement bàsic i adquireixen un sentit de la responsabilitat per les seves pròpies comunitats. El voluntariat consolida la cohesió social i la confiança en promoure accions individuals i col·lectives, la qual cosa comporta efectes sostenibles per a les persones mitjançant les persones.
A més, el voluntariat té un important efecte dòmino. Inspira a altres persones i impulsa les transformacions requerides perquè els assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, entre ells el nombre 16 decidado a promoure societats justes, pacífiques i inclusives, i que aquests arrelin en les comunitats.
Els voluntaris poden proporcionar assistència tècnica i completar les capacitats en totes les àrees de metes temàtiques. Proporcionen serveis bàsics, ajuden a transferir capacitats i a fomentar intercanvis de bones pràctiques, i afegeixen una valuosa experiència internacional i local gràcies als intercanvis nacionals, Sud-Sud, Sud-Nord i Nord-Sud. Els voluntaris corporatius poden exercir un paper especial a aquest respecte, en posar la seva experiència tant a disposició de les institucions públiques com de les comunitats fràgils.
- Programa de Voluntaris de les Nacions Unides:
El Programa de Voluntaris de les Nacions Unides (VNU), a més de mobilitzar milers de voluntaris cada any, treballa en estreta col·laboració amb associats i governs per establir programes nacionals i crear estructures que fomentin i mantinguin el voluntariat local en els països. Els voluntaris, a través del servei de «Voluntariat en Línia», poden participar en el desenvolupament humà sostenible a través d’internet.
El Programa també treballa amb els seus associats per integrar el voluntariat en els programes de desenvolupament i mobilitza a tot el món a un nombre cada vegada més gran i més divers de voluntaris. Una tasca més de la seva tasca és la de promoure el reconeixement de la contribució dels voluntaris. Cada any, el programa mobilitza directament a més de 7700 voluntaris a nivell nacional i internacional. El 80% procedeixen de països en desenvolupament i més del 30% realitzen el seu voluntariat en els seus propis països.
El Dia Internacional dels Voluntaris és una celebració del nostre compromís i de la nostra esperança d’un món millor. El nostre objectiu principal consisteix a reconèixer la seva tasca i la seva dedicació, així com el de les organitzacions que els sostenen. També té l’objectiu d’informar a la gent sobre l’impacte del voluntariat en la pau i el desenvolupament sostenible i, al seu torn, rendir-los homenatge per la seva dedicació.
- «Els voluntaris: primers a actuar. Aquí. A tot arreu »:
La campanya per al Dia Internacional dels Voluntaris enguany és un reconeixement a la solidaritat dels voluntaris que responen a les trucades en moments de necessitat, contribuint a salvar vides avui i donant suport a aquells que volen seguir vivint amb dignitat matí. Aquest any, el DIV promou les contribucions dels voluntaris a nivell local, nacional i internacional. # VolunteersActFirst.
- El voluntariat i els Objectius Mundials:
El voluntariat és una via poderosa perquè cada vegada més gent s’uneixi a la causa. El voluntariat i els voluntaris estan ampliant l’espai en el qual arribem el futur que volem en involucrar cada vegada a més persones en la planificació local i nacional, i en l’acció per complir amb l’Agenda 2030.
A la Cimera Mundial de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible celebrada el 25 de setembre de 2015, els líders mundials van aprovar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, la qual inclou un conjunt de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), coneguts com a Objectius mundials, per posar fi a la pobresa, lluitar contra les desigualtats i la injustícia i abordar el canvi climàtic d’aquí a 2030. Aquests objectius mundials són universals, inclusius i representen un compromís valent amb les persones i el planeta.
- El voluntariat com a vehicle per al desenvolupament sostenible:
L’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible reconeix explícitament als grups de voluntaris com a actors per assolir els disset ODS.
Això ha estat el resultat d’un procés de consultes exhaustives conduït per les Nacions Unides, que ha implicat a més de vuit milions de persones i que va resumir com s’indica a continuació el Secretari General de les Nacions Unides en el seu informe de síntesi sobre l’Agenda després del 2015, El camí cap a la dignitat per 2030:
“Mentre procurem crear la capacitat i impulsar l’aplicació de la nova agenda, les activitats voluntàries poden passar a ser un altre poderós mitjà per a l’aplicació de l’agenda en diferents sectors. El voluntariat pot contribuir a ampliar i mobilitzar les societats i aconseguir la participació de les persones en la planificació i l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a nivell nacional. a més, els grups de voluntaris poden ajudar a adaptar la nova agenda a nivell local proporcionant nous espais d’interacció entre els governs i les persones orientats a l’adopció de mesures concretes, susceptibles d’aplicar en major escala “.
El voluntariat reforça el compromís cívic, protegeix la inclusió social, referma la solidaritat i solidifica el sentit d’apropiació dels resultats de desenvolupament.
No és possible aconseguir els ODS sense una gran diversitat de persones compromeses en totes les etapes, en tots els nivells i en tot moment. El voluntariat és una via poderosa perquè cada vegada més gent s’uneixi a la causa. El voluntariat i els voluntaris estan ampliant l’espai en el qual arribem el futur que volem en involucrar cada vegada a més persones en la planificació local i nacional, i en l’acció per complir amb l’Agenda 2030.
El voluntariat és, per naturalesa, un important vehicle per al desenvolupament sostenible. Permet a les persones i comunitats participar en el seu propi creixement. Gràcies al voluntariat, els ciutadans construeixen la seva pròpia resiliència, amplien el seu coneixement bàsic i adquireixen un sentit de la responsabilitat per les seves pròpies comunitats. El voluntariat consolida la cohesió social i la confiança en promoure accions individuals i col·lectives, la qual cosa comporta efectes sostenibles per a les persones mitjançant les persones.
El voluntariat reforça el compromís cívic, protegeix la inclusió social, referma la solidaritat i solidifica el sentit d’apropiació dels resultats de desenvolupament. A més, el voluntariat té un important efecte dòmino. Inspira a altres persones i impulsa les transformacions requerides perquè els ODS arrelin en les comunitats.
Els voluntaris poden proporcionar assistència tècnica i completar les capacitats en totes les àrees de metes temàtiques. Proporcionen serveis bàsics, ajuden a transferir capacitats i a fomentar intercanvis de bones pràctiques, i afegeixen una valuosa experiència internacional i local gràcies als intercanvis nacionals, Sud-Sud, Sud-Nord i Nord-Sud. Els voluntaris corporatius poden exercir un paper especial a aquest respecte, en posar la seva experiència tant a disposició de les institucions públiques com de les comunitats fràgils.
Els voluntaris ajuden a no deixar ningú enrere en arribar a les persones, fins i tot a aquelles marginades o de difícil accés, perquè la seva veu i coneixements s’incloguin en les accions col·lectives. Això és crucial per crear sentit d’apropiació i atribuir un caràcter local als ODS. Les organitzacions de voluntaris poden intervenir en la participació, en connectar estratègies i iniciatives governamentals amb l’acció voluntària de la comunitat que, encara que complementària, és essencial.
Molts dels ODS apel·len a actituds a llarg termini i canvis en el comportament com, per exemple, la forma en què convivim oa la que consumim. Els voluntaris faciliten el canvi de mentalitat en generar consciència o defensar aquests canvis i inspirar altres.
Finalment, els ODS requereixen una “revolució de les dades” per reunir i analitzar dades desagregades per tal de supervisar el progrés. Els voluntaris ajuden a mesurar el progrés en la implementació dels ODS gràcies a la recopilació de dades, l’aportació d’experiència i el suport a formes participatives de planificació i seguiment. El voluntariat, com a forma de compromís cívic, és una forma de reforçar els mecanismes de rendició de comptes de ciutadans / Estat per a les dècades futures.
- Pla d’acció 2016-2030 per integrar el voluntariat en la pau i el desenvolupament:
Oficialment, la Resolució de l’ONU “Integració del voluntariat en la pau i el desenvolupament: pla d’acció per al proper decenni i anys posteriors”, aprovat per consens per l’Assemblea General de les Nacions Unides al novembre de 2015, reconeix que el voluntariat pot ser un mitjà important per posar en pràctica els ODS.
En la resolució, l’Assemblea General també reconeix el pla d’acció per al proper decenni i anys posteriors (2016-2030), que té com a objectiu integrar el voluntariat en les polítiques i els programes de pau i desenvolupament amb un acostament a llarg termini estratègic i col·lectiu, que sigui coherent amb els esforços a l’hora d’implementar l’Agenda per al Desenvolupament Sostenible 2030.
L’Assemblea General va apel·lar als estats membres, al sistema de les Nacions Unides ia un ampli grup de parts interessades a que prestessin suport i recursos al pla, i ha reconegut al programa VNU com l’entitat de les Nacions Unides més adequada per dur a terme aquesta posada en pràctica.
- El pla d’acció pretén:
Consolidar el sentit d’apropiació de les persones sobre l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible a partir d’un major compromís cívic i espais propicis per a l’acció ciutadana;
Integrar el voluntariat en les estratègies nacionals i mundials d’implementació de l’Agenda per al desenvolupament posterior a 2015; i
Quantificar el voluntariat per contribuir a una comprensió holística del compromís de les persones i el seu benestar, i formar part del seguiment dels ODS.
- El nostre mandat: mobilitzar voluntaris:
Mobilitzem als voluntaris perquè prestin servei en els organismes de les Nacions Unides, tant en els programes de desenvolupament com en les operacions de manteniment de la pau.
El programa de Voluntaris de les Nacions Unides (VNU), que va començar sent sobretot un organisme que assignava voluntaris al sistema de les Nacions Unides perquè prestessin suport als països en què s’executaven programes, ha experimentat una gran evolució en els darrers 42 anys pel que fa a l’abast i l’extensió del seu mandat, els seus resultats i les seves activitats. Aquesta evolució ve impulsada pels canvis registrats en el context extern de la pau, el desenvolupament i l’eradicació de la pobresa, així com pel reconeixement generalitzat del paper del voluntariat a nivell mundial i per la legislació intergovernamental.
La decisió 2006/18 de la Junta Executiva confirma el model institucional del programa VNU i des de llavors les operacions del programa VNU s’han centrat en els tres àmbits següents:
i) mobilització de voluntaris per aconseguir que més persones puguin participar directament en les tasques humanitàries, la consolidació de la pau, la recuperació després dels conflictes, el desenvolupament sostenible i la tasca de les Nacions Unides per posar fi a la pobresa;
ii) promoció del voluntariat i participació cívica en la pau i el desenvolupament; i
iii) promoció de la integració del voluntariat en les polítiques, la legislació i la programació, i la contribució a l’assoliment dels objectius per al desenvolupament convinguts internacionalment.
El programa VNU realitza les seves activitats en el marc d’un doble mandat: mobilitzar els voluntaris per al sistema de les Nacions Unides i promoure la importància del voluntariat en l’àmbit del desenvolupament a nivell mundial.
El 1970, l’Assemblea General de les Nacions Unides va crear el programa VNU amb el mandat inicial de proporcionar voluntaris qualificats i motivats al sistema de les Nacions Unides en suport de la pau i el desenvolupament en els països en els quals opera l’organització.
Durant gairebé 50 anys s’ha ampliat l’abast del mandat del programa VNU en resposta als constants canvis que s’han registrat al món, i també al reconeixement generalitzat del valor del voluntariat. Ara, en virtut d’una sèrie de decisions de les Nacions Unides, les activitats i els resultats del programa VNU se centren també en la participació dels joves i en la necessitat de demostrar com la integració del voluntariat en els projectes relatius a la pau i al desenvolupament pot ampliar i intensificar l’impacte d’aquests projectes.
Els canvis ocorreguts en el paradigma del desenvolupament al llarg dels anys també han generat un canvi d’orientació des de la cooperació tècnica internacional cap a un major suport a les solucions nacionals i locals, fruit de l’enfortiment de les capacitats nacionals i locals. Així mateix, la creixent vulnerabilitat de les comunitats causa de la seva exposició a continus desastres naturals i situacions de conflicte, ha exigit una major intensificació de les intervencions humanitàries a nivell mundial. Aquestes tendències es reflecteixen en la mobilització de Voluntaris de les Nacions Unides i en la programació de cara a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i en les operacions de manteniment de la pau.
- El programa VNU i l’assistència per al desenvolupament:
L’objectiu de l’assistència per al desenvolupament és crear les condicions necessàries perquè les persones puguin millorar les seves vides a llarg termini. L’ajuda per al desenvolupament té per objecte fer front als problemes subjacents i els factors socioeconòmics que impedeixen el progrés humà.
Els Voluntaris de les Nacions Unides ajuden a les persones de tot el món perquè les seves vides siguin més productives i satisfactòries, per exemple mitjançant la seva tasca en projectes relacionats amb l’educació de qualitat i amb la millora de l’assistència sanitària o per garantir un accés equitatiu als recursos comunitaris o unes pràctiques sostenibles. De vegades, els Voluntaris de les Nacions Unides també col·laboren amb els governs i altres associats locals per contribuir a desenvolupar la capacitat local i augmentar els coneixements.
- El programa VNU i les operacions de manteniment de la pau:
La mateixa Organització de les Nacions Unides va ser establerta en una situació posterior a un conflicte, és a dir, després de la Segona Guerra Mundial, un dels conflictes més devastadors de la història de la humanitat. A dia d’avui, l’assistència humanitària i el manteniment de la pau es compten entre les operacions i responsabilitats de les Nacions Unides sobre el terreny més importants i també més complicades.
Les intervencions en contextos de conflicte i posteriors a un conflicte ajuden a mitigar el sofriment de les persones que es troben en situacions desesperades, per regla general responent a les seves necessitats urgents, a les seves necessitats a curt termini i a les seves necessitats de recuperació primerenca. Els Voluntaris de les Nacions Unides estan sovint en la primera línia de les operacions humanitàries i de manteniment de la pau de les Nacions Unides pels seus coneixements especialitzats i la seva experiència, però també pel seu compromís amb els processos de pau i recuperació.
Els Voluntaris de les Nacions Unides solen viure en les comunitats en què presten servei i -molt important- la població els percep com un grup neutral des del punt de vista polític i social. En qualitat de ciutadans del món que no representen cap amenaça, els Voluntaris de les Nacions Unides ajuden a estendre ponts entre els diversos grups mitjançant la promoció del diàleg i el foment d’un entorn en què prevalgui la confiança.
- El nostre mandat: promoure el voluntariat:
El programa VNU ha evolucionat enormement des dels seus inicis fa 42 anys, tant en grandària i abast del seu mandat com a resultats i activitats, guiat sempre per l’entorn exterior en constant canvi de pau, desenvolupament i eradicació de la pobresa, pel reconeixement cada vegada més ampli del paper del voluntariat al món, i per la legislació intergovernamental.
El programa VNU ha evolucionat enormement des dels seus inicis fa 42 anys, tant en grandària i abast del seu mandat com a resultats i activitats, guiat sempre per l’entorn exterior en constant canvi de pau, desenvolupament i eradicació de la pobresa, pel reconeixement cada vegada més ampli del paper del voluntariat al món, i per la legislació intergovernamental.
El 2006, la Junta Executiva del PNUD / UNFPA / UNOPS va confirmar el model operatiu del programa VNU, el que li va permetre actuar en tres esferes:
La mobilització de voluntaris per permetre que cada vegada més persones s’involucrin directament en assumptes humanitaris, de consolidació de la pau i de recuperació després dels conflictes, així com en el treball de les Nacions Unides a favor del desenvolupament sostenible i l’eradicació de la pobresa;
La promoció del voluntariat i el compromís cívic a favor de la pau i el desenvolupament; i
La recerca de la integració del voluntariat en la política, l’ordenament jurídic i la programació a més de complir els objectius de desenvolupament acordats internacionalment.
El programa VNU gaudeix d’un mandat mundial únic per promoure el voluntariat en favor del desenvolupament, tal com ve fent des de 1970, i fomenta els entorns en els quals el voluntariat pugui prosperar. A més, intercedeix per la capacitat i el dret de les persones a participar en el seu propi desenvolupament. En integrar als voluntaris en els objectius i activitats de les organitzacions associades, s’enforteix el sentit de l’apropiació local i nacional dels processos de creixement i transformació.
Cada dia, milions de persones de tot el planeta participen en iniciatives de desenvolupament a través d’accions voluntàries, tant grans com petites, per millorar les condicions dels altres i d’ells mateixos, les seves famílies i les seves comunitats. L’acció individual i col·lectiva té un impacte important en la pau i el desenvolupament. L’acció voluntària ha estat fonamental per assolir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, i serà encara més decisiva per l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
A la Cimera Mundial de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible celebrada el 25 de setembre de 2015, els líders mundials van aprovar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, la qual inclou un conjunt de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per posar fi a la pobresa, lluitar contra les desigualtats i la injustícia i abordar el canvi climàtic, d’aquí a 2030. Els ODS, també coneguts com a Objectius Mundials, són universals, inclusius i un compromís valent amb les persones i el planeta.
El voluntariat està fermament arrelat en l’Objectiu 17, tot i que dóna suport a la mobilització de persones a favor de l’acció comuna i de complir també amb el compromís de la resta dels Objectius.
- El programa VNU i els Objectius de Desenvolupament Sostenible:
El programa VNU i els seus voluntaris tenen una rellevància sense precedents en l’era dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. El mandat de l’organització mai s’havia alineat de forma tan estreta amb l’agenda per al desenvolupament mundial. L’Agenda 2030 fa una crida a no deixar ningú enrere i reconeix que els mitjans tradicionals d’implementació no són suficients, i que s’han de complementar amb mesures que causin un impacte més profund i que posseeixin un major abast.
Les modalitats de voluntariat del programa VNU i les seves iniciatives amplien les oportunitats per al desenvolupament. El programa VNU dóna suport a grups i projectes de voluntariat de tot el món amb l’objectiu que se’ls reconegui i integri a l’agenda per al desenvolupament després de 2015. La creació d’entorns propicis per al voluntariat estimula el compromís cívic i la participació en la governança local.
Els mateixos Voluntaris ONU tenen un paper inestimable en el desenvolupament, tendint ponts entre les iniciatives nacionals i institucionals i l’acció comunitària i les persones sobre el terreny. S’impliquen en la planificació dels programes i projectes, el treball per dur-los a terme i les etapes finals del seguiment i l’avaluació.
Els Voluntaris ONU internacionals, nacionals i comunitaris milloren els intercanvis internacionals i Sud-Sud, reforcen la cooperació regional, i generen confiança entre comunitats i persones diverses.
- Els Voluntaris ONU i l’avanç en els Objectius de Desenvolupament Sostenible:
Els Voluntaris de les Nacions Unides porten a terme tasques de sensibilització sobre l’Agenda 2030 entre les persones amb les que treballen. Tal com van fer amb els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), els Voluntaris ONU organitzen campanyes locals i ideen enfocaments més creatius per assolir els ODS, especialment en zones remotes i entre els sectors de la població més marginats, com les dones i els joves.
Els Voluntaris ONU presten servei i dediquen la seva energia per a aconseguir les metes del desenvolupament. Aporten habilitats i, al seu torn, desenvolupen habilitats. Els Voluntaris ONU faciliten l’intercanvi i la transferència de coneixements, alhora que aprofiten el coneixement dels experts locals. També ajuden a supervisar el progrés dels ODS gràcies a una base de dades qualitativa i quantitativa impulsada pels ciutadans. El comportament exemplar dels voluntaris ens inspira en el nostre esforç per a la consecució dels ODS a escala local.
El programa VNU està actiu en uns 130 països cada any. Amb presència sobre el terreny en més de 80 països, el programa VNU està representat a tot el món. El programa VNU està administrat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i depèn de la Junta Directiva del PNUD.
El programa de Voluntaris de les Nacions Unides (VNU) contribueix a la pau i el desenvolupament en el món a través del voluntariat. Treballem amb associats per integrar Voluntaris de les Nacions Unides qualificats, altament motivats i degudament recolzats, en programes de desenvolupament, i per fomentar el valor i el reconeixement mundial del voluntariat.
El programa VNU està actiu en uns 130 països cada any. Amb presència sobre el terreny en més de 80 països, el programa VNU està representat a tot el món. El programa VNU està administrat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i depèn de la Junta Directiva del PNUD.
- Estructura de l’organització:
La seu del programa VNU està a Bonn, Alemanya. El personal del programa VNU el conformen 150 persones a la seu central i uns 7 000 voluntaris desplegats sobre el terreny.
Olivier Adam va assumir les seves funcions com a Coordinador Executiu del programa VNU el 2 de gener del 2016.
A la seu central, la nostra estructura organitzativa es divideix en dues àrees principals, la de Mobilització i Programa de Voluntaris (Volunteer Mobilization and Programme), dirigida per la Coordinadora Executiva Adjunta, Nicola Harrington, i la de Serveis d’Administració (Management Services), dirigida pel Coordinador Executiu Adjunt, Toily Kurbanov. A més, la Secció d’Innovació i Coneixement del Voluntariat (Volunteer Knowledge and Innovation Section) està coordinada per l’Oficina del Coordinador Executiu.
El programa VNU té també una Oficina a Nova York (ONY) que promou el voluntariat i als voluntaris a través del desenvolupament d’aliances amb les Missions Permanents davant les Nacions Unides, els associats de l’ONU amb seu a Nova York, les organitzacions de la societat civil i altres associats que tenen base a Nova York. La ONY realitza un seguiment de les polítiques i estratègies desenvolupades per l’ONU a Nova York i treballa amb el programa VNU a tot el món. Finalment, l’Oficina de Nova York organitza xerrades, reunions informatives i seminaris sobre el programa VNU i sobre la importància del voluntariat per la pau i el desenvolupament sostenible dins i fora de les Nacions Unides.
Quatre Oficines Regionals amb seu a Bangkok (Àsia i el Pacífic), Dakar (Àfrica Occidental i Central), Nairobi (Àfrica Oriental i Meridional) i Ciutat de Panamà (Amèrica Llatina i el Carib) desenvolupen intervencions regionals per avançar en la pau i el desenvolupament emparades pels Programes mundials del programa VNU. Les Oficines Regionals també funcionar com a intermediaris per a la mobilització de Voluntaris ONU. Representen un suport per a les activitats a nivell de país del sistema de les Nacions Unides, i amplien els espais a nivell regional per al voluntariat com a forma de compromís cívic, a través d’un augment de les competències i d’associacions regionals amb entitats de les Nacions Unides i altres externes. A més, proporcionen assistència tècnica a les dependències sobre el terreny del programa VNU.
A nivell de país, les dependències sobre el terreny del programa VNU interactuen amb entitats de les Nacions Unides per integrar el voluntariat de forma estratègica i significativa en la implementació i el compliment dels seus mandats. Com a part d’aquest procés, el programa VNU treballa amb entitats de les Nacions Unides per identificar oportunitats on els voluntaris afegeixen un valor específic i únic als programes de desenvolupament i les missions de manteniment de la pau.
- Rendició de comptes:
L’Informe anual – Grup consultiu sobre mesures disciplinàries (GCMD) del programa VNU (en anglès) proporciona un resum de les activitats realitzades pel GCMD durant l’any. El mandat del GCMD és aconsellar al coordinador Executiu en les matèries disciplinàries que impliquen Voluntaris ONU.
Les funcions principals són proporcionar una revisió objectiva de les denúncies investigades de forma independent per casos de mala conducta on es vegin implicats Voluntaris de les Nacions Unides, i recomanar al Coordinador Executiu mesures disciplinàries adequades, o bé l’exculpació dels Voluntaris ONU d’aquestes denúncies per mala conducta.
El GCMD, a més, brinda assessorament intern a petició del Coordinador Executiu i del personal directiu en temes pràctics o teòrics amb possibles implicacions disciplinàries.