Vilanova de Sau s'integra al projecte meteorològic de MeteoGuilleries

Dilluns, 23 de gener de 2017

El projecte MeteoGuilleries continua el seu procés d’expansió amb la incorporació d’una nova estació meteorològica municipal a Vilanova de Sau, que aviat serà realitat i que esdevindrà un centre de gran referència dins la xarxa meteorològica de les Guilleries. 

El nou observatori meteorològic, que estarà situat a terrenys municipals, comptarà amb la tecnologia més moderna, complint els requeriments de qualitat pertinents i seguint la normativa de l’Organització Meteorològica Mundial.

L’estació estarà dins un tancat i estarà equipada amb sensors de temperatura, humitat, pressió atmosfèrica, direcció i velocitat del vent, pluviometria i radiació solar, i tots estaran instal•lats a les alçades corresponents. Al centre de l’observatori hi haurà una torre de deu metres per situar-hi els corresponents sensors del vent. La gestió de tots aquests sensors estaran centralitzats en un modern datalogger Campbell Scientifics CR300, totalment programable i compatible amb protocols Modbus, PakBus i DNP3, en definitiva, un equipament totalment professional. 

Tecnològicament, aquesta estació serà molt similar a la de Sant Julià de Vilatorta i a la recentment instal•lada a Les Masies de Roda, i es podran extreure moltes dades i fer comparatives de registres per conèixer l'evolució de les variables meteorològiques a la zona de la Vall de Sau, un punt altament estratègic dins del projecte naturalista de MeteoGuilleries. Amb aquesta nova incorporació, la comarca d’Osona tindrà tres estacions de referència gestionades amb el mateix criteri d’eficiència dins del gran projecte MeteoGuilleries. 

Aquesta estació donarà servei en molts àmbits i esdevindrà una eina d’utilitat per a tota la població, no només per conèixer les variables en temps real, que també es podran consultar al lloc web www.meteoguilleries.cat i a d'altres espais web d'informació meteorològica, sinó també per a escoles i centres acadèmics, estudiosos naturalistes o com a base de treballs de recerca meteorològica, amb l’estreta col•laboració amb el professorat i les associacions científiques del territori català amb les que participa el projecte MeteoGuilleries. Recordem que Vilanova de Sau és el centre de l’Espai Natural Guilleries-Savassona. 

Pel que fa al seu funcionament, i com ja es fa amb tota la xarxa, MeteoVilatorta gestionarà tota la part tècnica, el muntatge i el posterior manteniment, mentre que el responsable directe de l’estudi i gestió de les dades i de la seva difusió serà l’equip de MeteoGuilleries. 

Aquest projecte neix de la col•laboració entre l'Ajuntament de Vilanova de Sau, l’Espai Natural Guilleries-Savassona i MeteoVilatorta. Des de MeteoVilatorta agraïm l'esforç de tots les parts implicades, especialment l’Ajuntament de Vilanova de Sau, per fer possible la construcció d'aquest gran espai d'estudi i de recerca meteorològica.

Darrera actualització: 25.01.2017 | 13:29