El "Nadal en vers" va commoure el dia de Nadal a Sant Julià

Dilluns, 26 de desembre de 2016

Enguany Sant Julià de Vilatorta va viure un "Nadal en vers" molt emocionant. El símil de la Sagrada Família amb Verdaguer i l'èxode dels refugiats, que va quedar il·lustrat amb les fotografies de Marc Sanyé, va generar moments especialment commovedors.

A la sortida es va fer la cantada popular de nadales al voltant del foc, amb la participació de tots els assistents, sota la direcció de Manel Marsó.

La direcció del V Nadal en vers va recaure de nou en Lluís Badosa, que va crear un autèntic espectacle poètic per fer viure a Sant Julià un dia de Nadal que desvetllés consciències.

“La Sagrada Família” 

Aquest era el títol que tenia la cinquena edició del Nadal en Vers. 

Així com l’any passat amb “Versos des de dalt de la cadira” vàrem poder gaudir la tarda del dia de Nadal de tota la màgia i l’encant dels nens i nenes recitant com si fossin al menjador de casa seva, acompanyats de la música que ells mateixos interpretaven, aquest any la proposta no va ser tan ingènuament feliç. 

El Nadal en vers d’enguany va tenir com a tema central el poemari “la Sagrada Família” del poeta Jacint Verdaguer. 

Mossèn Cinto, exiliat al santuari de la Gleva, en el moment que escrivia “Jesús Infant” va fer una composició del naixement de Jesús en tres parts: 

La primera, Betlem: anunciació, naixement, adoració de pastors i reis i la matança d’Herodes

La segona, fugida a Egipte: la partida a un país estrany de la pobre família refugiada, sense cap bé ni cap futur; 

I la tercera Natzaret: com la Sagrada Família amb el temps, pobres com son, poden tornar feliçment a la seva patia. 

És evident la similitud d’aquest poemari amb les misèries que actualment passa la humanitat i la crua realitat del drama que viuen la gent, de si fa o no fa, aquests mateixos indrets.

 Les intervencions musicals van anar a càrrec de les joves violinistes Ivet Clos, Rut Ordeix i Anna Vives i la paraula la donaran els rapsodes Anna Garcia, Sílvia Rodríguez, Concep Tort, Gabriel Salvans, Josep M. Miró i Anton Carrera. 

Els poemes i la música es van anar alternant amb la projecció d’imatges del fotoperiodista Marc Sanyé, centrades en el drama dels refugiats que arriben diàriament a l’illa grega de Lesbos, experiència viscuda per en Marc en primera persona en aquesta l’illa que li va permetre copsar la crua realitat. Al mateix Saló Catalunya s’hi exposaran les 12 fotografies que conformen l’exposició “9 Km”. Títol que respon als quilòmetres de mar que separen la costa turca de les illes gregues de Lesbos i Kos. Turcs, afganesos, iraquians i sirians fugen dels seus països d’origen per deixar enrere la guerra, l’opressió i la pobresa i emprenen un camí, extremadament arriscat, cap a les portes de l’esperançadora Europa. Aquest moment tan actual i tan colpidor és relatat per Marc Sanyé amb sinceritat i franquesa, sense artifici i sense tremendismes. 

L’acte era obert i gratuït. A la sortida es va fer la cantada popular de nadales al voltant del foc, amb la participació de membres del Cor d’Homes, la Coral Cants i Rialles i de tots els assistents que s’hi vulguin afegir. 

L’acte va acabar amb la popular Torronada.

 Van intrevenir: 

Ivet Clos, Rut Ordeix, Anna Vives (violins) 

Anna Garcia, Sílvia Rodríguez, Concep Tort, 

Gabriel Salvans, Josep M. Miró, Anton Carrera (rapsodes) 

Col·laboradors: 

Núria Freixenet, Pau Albert, Anna Urpina (música) 

Marc Sanyé (fotografia) 

Xevi Pona (imatge), 

Climent Villegas (tècnic) 

Pere Tió, Anna Moré (assessorament literari) 

Vilatorta Teatre (producció) 

Direcció: Lluís Badosa 

Organització: Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta

Darrera actualització: 29.12.2016 | 14:09