En Pep Plaza va inaugurar una lluïda edició de la Fira del Tupí

Dimarts, 24 de maig de 2016

Malgrat la pluja del diumenge a la tarda, la vuitena edició de la Fira de Ceràmica “El Tupí” va repetir èxit de públic. Unes 5000 persones van visitar la fira durant el cap de setmana del 21 i 22 de maig. Els artesans es van mostrar satisfets per l’increment en el nivell de vendes respecte a la passada edició. 

INAUGURACIÓ 

La inauguració de la 8a edició de la Fira del Tupí va anar a càrrec del Sr. Joan Carles Rodríguez, alcalde de Sant Julià de Vilatorta, que va recomanar als visitants a passejar per les parades i descobrir-hi petites joies, l’Hble. Sr. Carles Mundó , conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya i en Pep Plaza, president d’honor de la Fira, que es va ficar el públic a la butxaca amb les seves fantàstiques imitacions de personatges populars. Un dels moments més emotius del dissabte al matí va ser la inauguració del monument als terrissers, obra de l’escultora Marta Solsona, un homenatge a tots terrissers de Catalunya i en especial amb en Joan Capdevila. 

EXPOSITORS 

Finalment la 8a edició va comptar amb la participació de 30 expositors, tots ells artesans de la terrissa i de la ceràmica, 10 dels quals eren nous ceramistes, que varen presentar una oferta variada: des de la terrissa utilitària, fins a la decorativa i la joieria ceràmica, sempre amb productes de qualitat, molts d’ells diferents als que havien pogut trobar els visitants en la darrera edició i que contribueixen al prestigi de la Fira del Tupí. Enguany vàrem poder comptar amb estands d’arreu de Catalunya, dos de Polònia, un de Benicarló, un de Pereruela (Zamora) i José Àngel de l’Alfareria Severino Boix d’Agost (Alacant) que era el convidat d’aquesta edició de la Fira. Aquest any també vàrem comptar amb la participació de la Natàlia, una noia invident de Viladrau que produeix les seves pròpies peces de ceràmica. Com sempre, vàrem comptar amb la participació dels comerciants i entitats del poble per complementar l’oferta de productes locals. Tots ells varen valorar molt positivament la seva participació. 

PROJECTE I+T “MEMORIAL JOAN CAPDEVILA” 

Una de les activitats més destacades de la Fira del Tupí és el projecte I+T, que ha continuat amb la línia de l’edició passada: la d’incorporar la ceràmica en utensilis de la vida quotidiana. En el projecte I+T l’ofici i la creativitat es fusionen per crear noves formes que connecten amb la societat actual. La proposta guanyadora d’aquesta quarta edició, titulada Gelosia “Llibreta” és obra de la ceramista Judit Molera i l’arquitecte Albert Colomer, que varen presentat i explicar el treballa realitzat de forma conjunta i interdisciplinària. El projecte i l’obra van estar exposats de forma ordenada i seqüencial a l'Aula de Cultura durant els dos dies de la fira, mostrant tot el procés de gestació i la peça definitiva com a resultat final. La dotació econòmica del projecte, de 2.500 €, fou lliurat per l’Hble. Sr. Carles Mundó, conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya després de la inauguració de l’I+T, que va destacar la particularitat del projecte, que té una gran complexitat d'elaboració, un autèntic compendi de tecnologia, ofici i creativitat. L’Aula de Cultura també va acollir una selecció de teules, cedides per en Ramon Vila. En el mateix acte, Montse Piqué va lliurar el projecte de la II convocatòria de la Beca de Recerca Josep Romeu i es va llegir el veredicte de la III convocatòria.

CONFERÈNCIES

El dissabte en Joan Farré, mestre artesà i cisteller ens va oferir una interessant conferència explicant el seu treball per assolir una perfecta simbiosi entre la tècnica tradicional i la innovació de disseny. Seguidament l’Associació de terrissers i Artesans de quart, encapçalada per en Josep Mestres ens va fer la presentació del llibre “Paraules que treballen el fang” recull de mots i locucions dels oficis de terrisser i rajoler a Quart. El diumenge, la Dra Alba Colombo ens va oferir una interessant conferència sobre la ceràmica japonesa. Finalment, José Ángel Boix, de la Terrisseria Severino Boix d’Agost (Alacant), hereu d'una nissaga de cinc generacions de terrissaires, ens van mostrar la seva peculiar forma de treballar amb el torn i també oferiren una conferència mostrant fotos antigues de la història de la seva família. 

PROJECTE “LLIGAMS DE TERRISSA” 

El dissabte a la tarda es va presentar el projcet “Lligamd e Terrissa”, un projecte d’Abaraka Bake amb la col•laboració de l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Durant tot el cap de setmana es va poder veure l’exposició de fotografies i la projecció del documental “UN torn vilatortí a Jali”, produït per Miquel Loan. 

GRAN PARTICIPACIÓ ALS TALLERS DE CERÀMICA I DEMOSTRACIÓ DE TORN

El canvi d’ubicació a la plaça Major va fer que els tallers i les demostracions de torn destaquessin en un espai acollidor i preparat per rebre el públic, sobretot quitxalla, que venien per aprendre a fer fang, fer anar el torn o simplement admirar els terrissers que ens demostren el seu ofici. Una de les activitats més destacables són els tallers de ceràmica, on com ja és habitual cada any els nens gaudeixen fent fang i es poden endur les peces que ells mateixos fan amb l’ajuda d’alumnes de l’Escola d’Art de Vic, que els ensenyen la tècnica d’emmotllar el fang. Aquest any molta quitxalla va crear la seva pròpies rajoles i ara l’organització s’encarregarà de coure-les i enviar-les a casa. Una altra de les activitats que habitualment tenen una gran acollida i una molt bona participació del nombrós públic assistent és la demostració del torn a càrrec dels artesans que participen activament a la Fira, i de voluntaris com en Salvador Capdevila, fill de l’últim terrisser de Sant Julià de Vilatorta, que any rere any col•labora amb nosaltres per ensenyar a fer anar al torn i regala les peces als nens i nenes que bocabadats admiren la seva destresa. 

VISITES GUIADES 

I com a activitats complementàries cal destacar que des de l’estand de promoció turística de Sant Julià de Vilatorta conjuntament amb Osona Turisme es va oferir una vegada més als visitants la possibilitat d'apuntar-se a dues de les rutes guiades que es poden fer al nostre municipi: la del Modernisme- Noucentisme i la de l’aeròdrom. Per un preu simbòlic de 3€, i els nens fins a 12 anys gratuït. Els visitants varen poder gaudir d’aquestes rutes amb un guia que els acompanyava i donava les explicacions detallades dels llocs que visitaven. El més destacat és que la gent ja en coneixia l’existència, gràcies a la tasca de difusió que se’n ha fet, especialment pel que fa a l’aeròdrom. Van ser moltes les persones interessades en recollir informació al punt per preparar properes visites a les dues rutes. En total varen realitzar les visites unes 60 persones entre adults i nens. La única visita que no es va fer en motiu de la pluja del diumenge a la tarda fou la Modernista, però els visitants que estaven apuntats tornaran un altre dia a Sant Julià per poder fer-la. 

ENTRETENIMENT I ESPECTACLES

 No hi va faltar, també la vessant més lúdica i el públic infantil aquest any va comptar també amb l’espai familiar "Som petits!" on van poder trobar jocs en una estructura de 30 m2. Disposar d’aquest espai permet a molts pares, amb nens petits menors de 10 anys, de poder visitar i comprar tranquil•lament per la Fira. Tot i la pluja del diumenge a la tarda , i dins el Saló Catalunya vàrem poder comptar amb un espectacle infantil que va fer les delícies dels més menuts. 

CONCURS DE PINTURA RÀPIDA 

Enguany la Fira del Tupí ha tornat a comptar per segon any consecutiu amb el concurs de pintura ràpida. Aquest certamen, que aquest any ha arribat a la 25a edició aquest any s’ha celebrat en dos dies, dissabte i diumenge. El concurs va comptar amb la participació de 60 pintors i es van presentar unes obres de gran qualitat, cosa que va dificultar la deliberació del jurat a l’hora d’emetre el veredicte dels guanyadors. El primer premi se’l va endur Julio Garcia Iglesias, el segon Enric Besora Bovet i el d'aqurel·la va ser per Antoni Vilar Romaní.

POBLE TERRISSER CONVIDAT: LA BISBAL DE L’EMPORDÀ 

En aquesta edició i per tercer any consecutiu hem comptat amb un poble terrisser convidat. L’Ajuntament del Bisbal d’Empordà va disposar d’un estand a Fira del Tupí per promocionar la seva terrissa i ceràmica local, el Museu de la Terrissa de Quart i per fer promoció i difusió turística del municipi. El diumenge a ¾ d’1 el Sr. Lluís Sais, alcalde de la Bisbal d’Empordà va dirigir al públic unes paraules d’agraïment com a poble convidat a la Fira i l’alcalde de Sant Julià també per agrair la seva participació per passar a inaugurar oficialment el Mos del Tupí del diumenge. 

MOS DEL TUPÍ 

Enguany el Mos del tupí ja ha arribat a la cinquena edició, és una activitat ja consolidada i una de les que atrau més públic a la Fira del Tupí. L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta amb la col•laboració d’en Carles Fiter, han aconseguit, un any més, que l’hora del vermut es converteixi en una trobada cordial entre els visitants que s’acosten per tastar els productes servits en cassoleta de terrissa que els nostres gastrònoms els ofereixen durant la Fira. Com cada any, L’EMVIC va col•laborar per amenitzar el Mos del Tupí del dissabte, enguany amb un grup de COMBOS. Els restaurants locals que varen participar aquest any van ser els següents: Crossandra, la Botiga dels canelons, Bar Jepi, Restaurant de Puig-l’agulla, Bar-Restaurant de les Set Fonts, Mas Albareda Hotel, Bar l’Escut, el Bar-Restaurant del Casal d’Avis Font Noguera i l’ Hotel Torre Martí. El Mos ha comptat, com en cada edició, amb la col•laboració especial de: Art Cervesers, Tupinots -grup de joves- i voluntaris. Entre dissabte i diumenge es van repartir prop de 1.400 racions, tot un èxit que amb el temps va consolidant el Mos del Tupí com un element més integrat ja a la Fira. 

3r CONCURS LA CUINA VILATORTINA DE CASSOLA 

Amb la voluntat de continuar reforçant els lligams de la terrissa i la gastronomia, aquest any el concurs de cuina vilatortina de cassola van presentar estofat de vedella cuinat amb terrissa i la recepta corresponent. Han estat 6 participants, tots ells varen rebre un record d’aquest tercer concurs, un tupí amb la inscripció de 3r concurs de cuina vilatortina de cassola. El jurat, format per Núria May, tècnica de la fundació Alícia i productora d’esdeveniments gastronòmics, Pep Company, del Bar Catalunya, “Can Cuca” i el regidor de promoció econòmica, Francesc Hervias. L’acte va ser presentat i conduït per Carles Fiter i la guanyadora va ser Mercè Vilalta, que es va endur un dinar per a dues persones al Mas Albereda. 

CONCURS D’INSTAGRAMERS 

L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta va impulsar, nou concurs coincidint amb la setena Fira de Ceràmica i Terrissa el Tupí de Sant Julià de Vilatorta. Es tractava del tercer concurs que s’organitza entorn a aquesta fira. Entraven a concurs totes les fotos penjades entre el 21 i el 22 de maig. En aquesta ocasió hi haurà dos premis, un a la millor fotografia, un altre a la que reflecteix millor el comerç local. La millor imatge de la Fira que s’emportaran un lot de productes de l’Associació de Comerciants.

TROBADA D’AUTOCARAVANES 

Un altre fet destacable és que per quart any consecutiu i durant tot el cap de setmana es va acollir la 4a Trobada d’autocaravanes al parc de les Set Fonts. Una dotzena d’autocaravanistes varen aprofitar la trobada per venir a visitar la Fira del Tupí i conèixer i visitar Sant Julià de Vilatorta. De la trobada se n’han pogut llegir molt bones crítiques a les xarxes socials i als mitjans de difusió especialitzats. 

Amb tot l’exposat és evident la gran satisfacció de l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta per la 8a edició de la Fira del Tupí. Així mateix l’Ajuntament vol agrair l’esforç de totes les persones que han fet possible aquesta nova edició de la Fira del Tupí: organitzadors, expositors, conferenciants, voluntaris i tots aquells que han col•laborat per aconseguir que aquesta darrera edició hagi estat un èxit.

Darrera actualització: 30.05.2016 | 09:14