El Govern de la Generalitat de Catalunya ha atorgat la Creu de Sant Jordi a les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta per promoure la memòria i l’activitat d’una festa que, com a valuosa expressió de la música tradicional, es remunta al 1590.
Les Caramelles del Roser tenen característiques singulars,com la indumentària o el cant dels Goigs del Roser. En el tombant dels segles XIX al XX van atreure l’atenció de reconeguts folkloristes. Actualment, la seva colla caramellaire té un dels repertoris més amplis del país, des de festeigs i evocació al poble fins a cants religiosos i corrandes de temàtica política i social.
Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta, amb una història documentada de 426 anys, suposa un fet excepcional en el panorama de les tradicions catalanes. Per la seva trajectòria històrica, manteniment del costum de cantar caramelles i enriquiment del patrimoni musical van merèixer que l’any 2015 la Generalitat de Catalunya les declarés Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional i la seva inscripció en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
Si aquest reconeixement inaugurava oficialment els actes dels 425 anys de l’entitat, ara la Creu de Sant Jordi clausura solemnement la commemoració.
A més de les Caramelles del Roser, el Consell Executiu del Govern de la Generalitat del dimarts dia 12 d’abril va acordar concedir la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats i a altres 12 entitats. El lliurament es farà en un acte protocol·lari al Palau de la Generalitat a les 7 de la tarda del proper dimarts dia 26 d’abril.
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o una entitat per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.
Des de la seva institució l’any 1981, només vuit entitats osonenques han estat distingits amb la Creu de Sant Jordi: la cobla Lluïsos de Taradell el 1986, el Festival Internacional de Música de Cantonigròs el 1996, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic el 1998, El Club Patí Voltregà de Sant Hipòlit de Voltregà el 2006, el Casino de Vic el 2009, l'Associació de Sant Tomàs PARMO (Pro persones amb retard mental d'Osona) el 2013 i les Caramelles del Roser aquest any 2016.
També hi ha cinc personalitats vinculades a Sant Julià de Vilatorta que han estat mereixedores d’aquest guardó: Ricard Bofill i Leví i Marcel·lí Moreta i Amat el 1993, Antoni Bayés de Luna el 2003, Anna Sanmartí i Sala el 2005 i Joan Colom i Naval el 2011.