Aquest diumenge 3 d'abril hi haurà el 39è Aplec Caramellaire. L'aplec torna a la plaça Major, recenment remodelada. Veniu a l'aplec a gaudir de les caramelles en una plaça que estarà molt ben engalanada per una ocasió tan especial.
El canvi d’escenari va ser motivat per les obres de remodelació del nucli històric. Aquest fet excepcional va ser tot un encert i es va poder comprovar novament que les Set Fonts són també el marc ideal per fer-hi aquest tipus d’actes.
En l’Aplec d’enguany hi participaran la Societat Coral l’Aliança, de la Garriga (Vallès Oriental); Coral de Corçà, de Corçà (Baix Empordà); Societat Coral Joventut Tianenca, de Tiana (Maresme); Caramelles de Sant Vicenç, de Sant Vicenç de Torelló (Osona); i la Coral Cants i Rialles i les Caramelles del Roser, del nostre poble. També tindrem com l’any passat una colla representant de la Catalunya Nord: la Coral Cant’eus, del municipi d’Eus (el Vallespir).
Programa del 39è Aplec Caramellaire
• De 9 a10 matí: Arribada de les colles a la plaça de l’Ajuntament (xocolatada, coca i vi dolç per a tothom)
• A 2/4 d’11 matí: Tomb caramellaire pels carrers del nucli antic (Les Caramelles del Roser obriran el seguici amb el cant dels Goigs del Roser. En els llocs indicats les colles convidades cantaran una caramella)
• A 2/4 de 12 matí Actuació de les colles a l’escenari de la plaça Major (cada colla interpretarà 5 o 6 peces, uns 15 minuts)
• A les 2 migdia Dinar de germanor al pavelló
• Tot seguit Sobretaula amb l’actuació d’Els Trumlaires
• A les 5 tarda Comiat amb el Cant dels Adéus 39 anys del certamen caramellaire de Sant Julià de Vilatorta
L’any 1977, per iniciativa de Josep Verdaguer, l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta amb la col·laboració de les Caramelles del Roser organitzava el primer Concurs de Caramelles. Les primeres edicions eren seguides amb gran interès i una massiva participació, fins a convertir-se en un clàssic. És especialment viu en el record l’obsequi d’un cabrit viu a cada colla. A partir de la trentena edició (any 2006) passa a convertir-se en una Trobada caramellaire de lliure inscripció i es deixa de banda la competició. L’esperit caramellaire no és aliè als canvis profunds que viu la societat i l’any 2012, l’edició que fa 35, representa un punt d’inflexió. El certamen es reforma totalment i es converteix en un Aplec amb una formula innovadora que dóna un caire diferent a la diada. A l’Aplec s’hi conviden expressament un nombre limitat de colles (entre 5 i 7). Al ser poquetes la seva presencia agafa més relleu i es proposa una participació més activa de tots els cantaires. Amb el Tomb caramellaire les colles convidades canten una caramella a diversos punts del nucli antic i a la plaça Major cadascuna interpreta 5 o 6 peces dalt de l’escenari. Per tal de facilitar-los el desplaçament, l'Ajuntament es fa càrrec del 50% del cost de l'autocar. El punt culminant de la festa és el dinar de germanor on hi són convidats tots els cantaires. En aquest dinar també hi participen els acompanyants amb la compra d'un tiquet a preu de cost.