El conseller de Cultura presideix els actes de celebració dels 425 anys de les Caramelles del Roser

Dimecres, 15 d’abril de 2015

Set colles d'arreu de Catalunya van actuar al parc de les Set Fonts, en l'acte central i colofó final de la celebració de la Commemoració dels 425 anys de les Caramelles del Roser. L'acte, presidit pel Conseller de Cultura Ferran Mascarell va ser seguit per més de 600 persones que van omplir l'engalanat parc de les Set Fonts. Pels que encara no heu vist el programa ARRELS del Canal Taronja TV amb el reportage dels actes de Commemoració dels 425 anys de les Caramelles del Roser, avui dijous 16 d'abril hi han tres retransmissions: 11,35 h, 15,00 h i 17,30 h i demà divendres 17 d'abril  una a les 22,30 h.

La diada per commemorar els 425 anys de les Carmelles del Roser va comptar amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va destacar "la convicció i força que mostra el país mantenint tradiciona tan antigues". L 'alcalde, Joan Carles Rodríguez, va sotenir el mateix argument però recalcant la importància del les generacions actuals de les Caramelles i de les futures per sostenir la tradició. El president de les Carmelles del Roser Santi Riera va descriure el fet Caramellaire a Sant Julià assimilant-lo amb la naturalitat amb què brolla l'aigua de les Set Fonts. i el diputal delegat de turisme, Ramon Riera va destacar la importància del fet caramellaire com un element turístic del nostre poble. 

A primera hora del matí, les colles caramellaires van ser rebudes a la plaça de l'Ajuntament, amb el ja habitual esmorzar de benviguda, amb xocolatat i coca per tothom. Un cop acabat, va començar el tomb Caramellaire, al que s'hi va afegir el Conseller de Cultura, en el tram final, per baixar el carrer de la Font acompanyat de l'alcalde i del Sr. Josep Cruells, Presidents de la Federació de Cors de Clavé. Arribades ja totes les colles al parc de les Set Fonts, la Coral Cants i Rialles va fer sonar les primeres notes, i a partir d'aquest moment les diferents colles van anar pujant a l'escenari per delectar al públic assistent amb sardanes, havaneres, valsos, cançons i tradicionals, i com no, caramelles. El Cor Carreras Dagas de la Bisbal d'Empordà va actuar en segon lloc, seguit de la Societat Cioral Estrella Daurada de Sabadell, dels Goigs Tradicionals del Sant Genís de Fontanes, de la Catalunya nord, que canta en català, tot i que la majoria dels seus membres només l'entenen però no el parlen. Va continuar el Cor Indika de l'Escala, seguits pels veterans dels aplecs a Sant Julià, el cor de caramelles de Sant Climet de Llobregat, que va ser una de les colles més aplaudides pel nombrós públic que omplia l'engalanat parc de les Set Fonts, que per a l'ocasió lluïa garlandes, cintes i barrets de copa. Complementaven l’escenografia els bordons dels caramellaires del Roser, col·locats al fons de l’escenari i damunt una escultura de ferro que simulauna partitura monumental. Tot això amb l’objectiu de remarcar la identitat i la rellevància de les Set Fonts. 

Però un dels moments més emotius de l'acte va ser el de l'entrega del Conseller de Cultura a l'alcalde i al president de les Caramelles del Roser del diploma que acredita les Caramelles del Roser com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional. Amb les corrandes de cloenda de l'acte, els caramellaires del Roser van demanar al conseller que "els omplís el cistell". El passat diumenge 5 d'abril a la cantada pels carrers del poble i a dins de l’església, s’hi va afegir diumenge la inauguració d’un bordó de 6,5 metres d’alçada. Construïda a partir d’estrofes dels Goigs del Roser, aquesta escultura serà el segell dels 425 anys de caramelles, ja que són intencionadament 425 els centímetres que en separen la placa superior de la inferior. Malgrat aquest primer homenatge, aquest passat cap de setmana ha estat el que ha concentrat el gruix d’actes de la commemoració. Hi va donar el tret de sortida La Troba Kung-Fú, amb un concert de rumba el passat divendres a la zona esportiva. 

El dissabte al vespre, al Saló Catalunya, es va estrenar el videoreportatge sobre les Caramelles del Roser, gravat i muntat per Xevi Pona i amb guió d’Anton Carrera, una projecció que repassa els trets diferencials de les Caramelles del Roser, on hi apareixen imatges que van dels anys 70 fina a l'actualitat, gravades per diverses mans i amb escenes tan emblemàtiques com la celebracio del 400è aniversari. El vídeo es podrà visulaitzar properament des del web de les caramelles del Roser: www.caramellesvilatorta.cat. 

El dissabte, Sant Julià es va dedicar a veure les caramelles de de la perspectiva més ontològica de la mà del professor Antoni Dalmau al Saló Catalunya, que va analitzar com són les tradicions catalanes, el perquè n'hi ha que perduren i altres es perden amb els anys i va transmetre un missatge molt clar que cal preservar els costums propis d'un país per no perde'n la identitat. Finalment, pels que encara no l'heu pogut visitar, recordeu que la mostra d’obres que s’ha fet per commemorar l’aniversari abandonarà l’Aula de Cultura i itinerarà per diversos equipaments municipals.

Darrera actualització: 23.04.2015 | 12:28