Columna dels Terrissers i Marxa dels Vigatans
El proper divendres 8 de setembre de 2023, la Columna dels Terrissers sortirà a 1/4 de 7 de la tarda, de la plaça de l’U d'Octubre (la plaça de l’Ajuntament). Tothom qui vulgui participar a la columna pot venir el mateix divendres sense inscripció. A les 8 del vespre, hi haurà la concentració de les columnes a la plaça Major de Vic per, moments més tard, iniciar la marxa fins a la plaça de la Catedral, on tindrà lloc l’acte central d’aquest 2023.
Un any més La Marxa dels Vigatans tornarà a prendre les places i els carrers per reivindicar la necessitat de recuperar les llibertats nacionals, celebrar la Diada Nacional de Catalunya a la comarca d’Osona i commemorar dels fets de 1714.
La marxa, que enguany arriba a la seva 21a edició, també representa el compromís amb la memòria dels homes i dones que, de forma anònima, van dedicar i dediquen el seu temps a fer créixer el país que volem, sempre millor. La proposta d’enguany passa per un format més popular i associacionista a la plaça de la Catedral.
El muntatge, a banda de recrear històricament els fets de 1705, també comptarà amb diferents artistes i disciplines així com amb les intervencions de Mònica Terribas, vicepresidenta d’Òmnium Cultural, i Anna Piella, professora i activista manlleuenca que farà el ja tradicional diàleg de compromís amb l’infant paper que aquest any recau sobre Maria Boix Guzman, de Santa Eulàlia de Riuprimer.
Història
El nom
“Vigatans” és el nom amb què es van donar a conèixer els partidaris de Carles d’Àustria —bona part d’ells originaris de la Vegueria de Vic— durant la Guerra de Successió (1705-1714). Amb el pacte firmat el 17 de maig de 1705, els “vigatans” es van comprometre a recolzar militarment els detractors de Felip V de Castella i a respectar les lleis catalanes.
Orígens i evolució
La Marxa dels Vigatans neix el 2003 amb la voluntat de renovar i impulsar la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la comarca d’Osona, recordar els fets de 1714 i reivindicar els drets nacionals de Catalunya. Aquest projecte està organitzat per la Comissió 11 de Setembre, de la qual Òmnium Cultural en forma part activa. Al llarg d’aquestes 21 edicions, la Marxa ha evolucionat des de la tradicional Marxa de Torxes cap a un model més participatiu, innovador i contemporani, i no obstant això, segueix estretament vinculada als fets històrics de la comarca conservant els objectius fundacionals de transversalitat generacional, cultural i ideològica.
Les Columnes
A la Plaça Major no hi faltaran els representats tots els pobles que conformen les columnes. Enguany la convocatòria serà a 1/4 de 9 del vespre a la plaça Major de Vic des d’on s’iniciarà la marxa pels carrer Sant Miquel i el carrer de la Riera fins a la plaça de la Catedral on tindrà lloc l’acte central de la 21a edició de la Marxa dels Vigatans.
Les columnes representen cadascun dels pobles de la comarca d’Osona que formen part de la Marxa i cada una està representada per un penó o personatge històric dels onze prohoms que van signar el Pacte dels Vigatans.
Quin cost té:
Gratuït
Adreça:
Plaça de Vic
Darrera actualització: 4.09.2023 | 13:46