Fira del Tupí

La Fira del Tupí es converteix en Keramik, una festa d'experiència amb fang

Saps que el dissabte 23 de maig hauríem celebrat el  KERAMIK, festa d’experiències amb fang al parc de les Set Fonts de Sant Julià de Vilatorta?

Aquest any havíem preparat la Fira del Tupí per convertir-la en el KERAMIK, una festa d’experiències amb fang, un taller obert per conèixer les tècniques, disseny i art de la mà de ceramistes i terrissers emergents i professionals per crear les teves peces fetes amb les pròpies mans, creativitat i enginy.

Ceramistes emergents, artesans professionals i marques independents haurien estat presents a la 12a edició de Fira del Tupí, a partir d’ara rebatejada amb el nom de KERAMIK en el  mercat de la ceràmica i el mercat de l’escorxador on haurien mostrat i venut productes funcionals i de disseny fets de forma artesanal i amb produccions locals a petita escala.

La fira hauria comptat amb el trepitja fang on per un dia el Parc de les Set Fonts s’hauria transformat en un espai on els visitants haurien creat una obra de ceràmica col·lectiva a través de la performance.

També hauria comptat amb un espai gastronòmic i una zona de pícnic amb músics emergents i exposicions en un entorn immillorable i reformat, el Parc de les Set Fonts, per gaudir de tota la festa de la Ceràmica!

Has pensat alguna vegada en l’experiència de tocar el fang i crear una peça única feta per tu? Amb les teves pròpies mans? Doncs aquest any en motiu del Covid-19 ens hem vist obligats a anul·lar el KERAMIK, però estem treballant en la propera edició perquè la primavera del 2021 podem viure tots plegats aquesta gran festa d’experiències amb fang que serà el KERAMIK 2021.

Estem treballant en una pàgina web: www.keramik.cat, en breu disponible, on us anirem explicant totes les novetats.

També ens podeu seguir al facebook: https://www.facebook.com/FiraTupi/ i a  l’instagram @firadeltupi

Us esperem amb moltes ganes d’encetar aquest nou esdeveniment al KERAMIK 2021, podreu gaudir d'una FESTA FAMILIAR I DE LA CÈRAMICA.

 

L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta ha decidit suspendre la Fira del Tupí 2020

L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta ha decidit suspendre la Fira del Tupí 2020. Es tracta d’una decisió presa per la incidència del  SARS-CoV-2 i la crisi que ha generat, amb la previsió que no es pugui restablir la normalitat en les properes setmanes.

Però l’equip tècnic de la Fira continuarà treballant per organitzar una jornada per experimentar amb la ceràmica gaudint del nou emplaçament previst al parc de les Set Fonts de cara al 2021. També estem preparant una nova pàgina web amb continguts propis de la Fira i del món de la ceràmica en general. En breu la podreu consultar i així us aneu posant al dia de les novetats que vagin sorgint: imatge, ubicació, tallers, tendències.

El KERAMIK 2021 es farà en un sol dia i es centrarà en la part educativa, creativa i lúdica de la ceràmica, sense deixar de banda la part comercial i de venda per promocionar els artistes consolidats i emergents i la gastronomia. Estarà situada al parc de les Set Fonts, on tothom podrà gaudir de la festa de la ceràmica. Ceràmica oberta, per a totes les edats, gustos i estils.
Ceramistes emergents, artesans professionals i marques independents seran presents a la Fira del Tupí en un mercat d’artistes emergents: "Mercat de l'escorxador" i el mercat de la ceràmica on mostraran i vendran productes funcionals i de disseny fets de forma artesanal i amb produccions locals a petita escala. 

Després de viure moments tan difícils les iniciatives culturals faran ressorgir els valors i les tradicions de la nostra societat enriquits amb noves iniciatives . El país no es pot aturar. Superar totes aquestes dificultats serà una prova de foc, però si tots remem en la mateixa direcció superarem el virus i aquesta trista experiència ens pot servir per fer una societat més humana.

Quan tinguem novetats tornarem a contactar amb vosaltres. Els que ja heu pagat la inscripció, tan bon punt es restableixin tots els serveis a l’Ajuntament us retornarem l’import corresponent.

Espero poder-nos retrobar tots plegats una altra vegada pel KERAMIK 2021.

11a Fira del Tupí

Sant Julià de Vilatorta es va convertir el primer cap de setmana de juny en la capital catalana de la ceràmica i la terrissa. Un gran nombre de visitants van passejar per la Fira del Tupí, en una onzena edició centrada en mostrar la relació entre ceràmica i gastronomia a més de la tradicional fira de ceramistes i terrisers vinguts d’arreu de Catalunya i el sud de França . 

La presidenta d’honor d’aquest any, la periodista Txell Bonet i companya de Jordi Cuixart, juntament amb el vicepresident del govern català, Pere Aragonés, i l’alcalde de Sant Julià, Joan Carles Rodríguez, van ser els encarregats d’inaugurar la fira dissabte al matí amb el trencament del Tupí gegant.

Després d’uns parlaments reivindicant la llibertat de les preses i presos polítics i apel·lant a que el sentit de justícia prevalgués d’una vegada per totes per resoldre la situació actual, la comitiva es va adreçar a l’Aula de Cultura on va inaugurar l’exposició “Emocions i argila des de la presó” que mostrava peces de ceràmica realitzades per Jordi Cuixart i els interns de la presó de Lledoners.

Al mateix espai es va proclamar el projecte guanyador del Concurs Memorial Joan Capdevila. La ceramista Sol Roca, amb el projecte “Diàleg”, és la guanyadora i serà l’encarregada de realitzar la intervenció amb ceràmica a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sant Julià.

Seguidament es va fer Homenatge a la reconeguda ceramista Rosa Garcia, directora Artística de la Fira durant 10 anys, que en la passada edició va cedir el relleu a Núria Nofrarias dissenyadora i ceramista que creu en l’aprenentatge i fer cultura de la ceràmica i la terrissa per posicionar la Fira del Tupí en un referent de l’agenda catalana.

En l’àmbit més tècnic de la fira, també va tenir molt seguiment la conferència d’Albert Colomer titulada “La llum a través de la ceràmica” on va presentar la gelosia llibreta i la intervenció a l’Hospital Universitari de Vic amb ceràmica d’Antoni Cumella.

La gastronomia, focus d’atracció

Les activitats relacionades amb gastronomia i terrissa van captar l’interès dels visitants.

El  tast de formatges, tupins i vins d’àmfora “Del mató al Tupí, història d’un formatge”, a càrrec del director de la mostra de formatges catalans Lactium, Isaac Gelabert, va fer un ple absolut dissabte el Saló Catalunya.

Als migdies, la plaça de Catalunya s’omplia de gent per provar les tapes i menús preparats pels restauradors locals en el Mos del Tupí. El diumenge es van vendre tots els tiquets abans de la inauguració.

A la tarda, l’activitat “Cassola de parelles”, que s’estrenava en aquesta edició, va ser tot un èxit on es va fer un reportatge de parelles de diferentes generacions que han cuinat junts plats fets amb cassola de terra. El periodista Carles Fiter i la investigadora i gastrònoma de la Fundació Alícia Núria May van conduir una sessió amb un centenar d’assistents, on es va projectar un vídeo resum de l’activitat que ha reunit diverses generacions de vilatortins per cuinar plats de cuina de terrissa tradicional.

Activitats lúdiques per a tots els públics

Una de les activitats que va atreure més l’atenció dels visitants van ser les demostracions d’ofici amb torn de peu i amb torn elèctric, on els terrisers i ceramistes ajudaven als participants a tornejar les peces i els tallers per construir peces amb fang van ser la principal atracció entre el públic infantil, que el diumenge també va gaudir d’un divertit espectacle.

I molts visitants s’aturaven a veure “L’ou com balla” davant de Ca l’Anglada, edifici que acollia l’exposició de rajoles catalanes d’arts i oficis i aprofitant el bon temps el públic pujava a la terrassa per gaudir de les vistes del poble.

En el concurs de pintura ràpida, el guanyador va ser Julià Garcia, seguit de Joan Vila i de Josep Plajà, en modalitat d’aquarel·la.

Finalment, cal destacar que els expositors es van mostrar satisfets amb les vendes i animats per tornar l’any vinent a la Fira del Tupí que es realitzarà el 30 i 31 de maig.

Si us animeu a adquirir peces uniques i artesanals de ceràmica i terrissa, aquí teniu una relació dels participants en les darreres edicions de la Fira amb els enllaços a la seves pàgines web:

REDÓN -ART CERÀMIC

CERÀMICA REFRACTARIUS

ALFARERÍA SEVERINO BOIX

TERRISSERIA MESTRES

FANG FANG JOIES

 LOGAMA

 CERÀMICA LEY

 CERÀMIQUES DE LA BISBAL YUMA

 BARBUTINA CERÀMICA

CERÀMICA L'ESBARZER

COVADANGLES CERÀMICA

ROSER OTER

RAFAELA PAREJA

NÚRIA SOLEY

REPRODUCCIO CERÀMICA CATALANA I SUCARRATS

EL RAVAL DE L'ART

MOSRAKU

ESTUDI CERÀMIC BALLESTÉ ROSSELL

LLEVALL I ELIES

BAMBOU D'ARGILE

CRÉATIONS MISS TERRE

PEP MADRENAS

HERMANOS PEÑO

TALLER DE CERÀMICA MARIA GELABERT

POTERIE LA FERME

POTERIE TERRES VIVES

JCMIRÓ

CONSOL FREIXA

EUGENI PENALVA

MÓNICA ARNAN

KIMU CERÀMICA

CERÀMICA VENTALLÓ

PAU COSTA CERAMISTA

BISBAL CERAM

ANPER CERÀMICA

 AJUNTAMENT DE BREDA

AJU NTAMENT DE LA BISBAL

AJUNTAMENT DE QUART