Es presenta l’exposició paleontològica ‘Osona, 50 milions d’anys enrere’

Diumenge, 30 de setembre de 2018 a les 00:00

El Museu de l’Art de la Pell de Vic (MAP) va acollir el passat dissabte 29 de setembre la presentació de l’exposició paleontològica ‘Osona 50 milions d’anys enrere’, que s’hi podrà veure fins el 6 de gener, i on s’hi mostra una selecció acurada dels millors fòssils de la col·lecció de l’enginyer geòleg Francesc Farrés. Tots els diumenges de desembre s'organitza una visita guiada: Itinerari de geologia urbana i visita a l'exposició a càrrec d'Ingrid Soriguera i Jordi Vilà, prèvia reserva a l'oficina de turisme de Vic. Tel.: 93 886 20 91.

Horari: De dimarts a divendres de 10h a 13h i de 16h a 19h. Dissabtes d’11h a 14h i de 16h a 19h. Diumenges i festius d’11h a 14h.

La presentació va comptar amb la presència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura; el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Villà; el vicepresident 1r del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez; l’enginyer geòleg i propietari de la col·lecció de fòssils, Francesc Farrés, i el director del Museu de l’Art de la Pell, Josep M. Riba.

‘Osona, 50 milions d’anys enrere’ té com a objectius donar a conèixer a la comunitat educativa i públic en general l'important patrimoni paleontològic d'Osona, posant en valor la informació paleobiològica que proporciona el registre fòssil, a més de conscienciar i sensibilitzar la comunitat educativa i el públic en general pel respecte i l’estima del patrimoni paleontològic a partir del seu coneixement, així com implicar el públic, els agents culturals i la societat en general en la necessitat de protegir aquests béns patrimonials.

 

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura, ha agraït la implicació de tots els ajuntaments i entitats que s’han volgut adherir “en aquesta exposició singular i gens habitual de caràcter paleontològic de la nostra terra, d’Osona, i que recull almenys una peça de cada municipi”.

Tal com ha explicat el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Villà,  la rellevància científica de l'exposició ve avalada pel Dr. Jordi Martinell, catedràtic de paleontologia de la Universitat de Barcelona (UB), i ha estat comissionada conjuntament pel paleontòleg i investigador de la Universitat de Barcelona, Jordi Vilà; la professora i investigadora de la UVic-UCC, Judit Molera, i el director del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) i també investigador de la UVic-UCC, Marc Ordeix.

Villà ha subratllat que ‘Osona, 50 milions d’anys enrere’ és una tasca col·lectiva de tota la comarca, i també “un exemple del treball de la UVic-UCC amb i pel territori, a fi d’acostar el coneixement científic a la societat”.

El vicepresident 1r del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez, ha explicat que des del Consell Comarcal també es va treballar per trobar el finançament per l’exposició i “un espai digne” a la comarca on poder-la exhibir. “És una col·lecció excepcional, fruit d’un treball de camp molt intens i que ha estat possible gràcies a un teixit de complicitats. Estic convençut que a tothom li agradarà veure-la”, ha remarcat Rodríguez.

Per la seva banda, l’enginyer geòleg i propietari de la col·lecció de fòssils, Francesc Farrés, ha detallat que l’exposició es divideix en tres parts: els fòssils corporals vertebrats, els fòssils corporals invertebrats i els icnofòssils, que són restes, pistes o petjades deixades per organismes vius i que s’han fossilitzat. “El volum de l’exposició és una desena part de la col·lecció, tot i que m’agrada pensar que és un patrimoni més que una col·lecció”, ha reflexionat. Farrés ha revelat que alguns dels exemplars que es poden veure a l’exposició i van representar un descobriment científic mundial porten noms amb clares reminiscències osonenques, com és el cas de la tortuga Osonachelus decorata.

El director del Museu de l’Art de la Pell, Josep M. Riba, ha celebrat que l’exposició pugui veure’s al MAP, ja que “és fidel a l’eix de l’art que marca totes les exposicions temporals que acollim i, per tant, a la línia del museu”.

L’exposició s’inaugurarà aquest dissabte, 29 de setembre, a dos quarts de 6 de la tarda amb representants de les diferents administracions i institucions implicades.

Àmplia exposició amb diversitat d’espècies animals i vegetals

‘Osona, 50 milions d’anys enrere’ mostra una selecció dels millors fòssils i pistes de la comarca que ha anat trobant i col·leccionant, al llarg de més de 60 anys, l’enginyer geòleg Francesc Farrés.

L’exposició permet entendre per què les roques de la comarca -les margues de Vic- tenen aquest color i aspecte tant característic i fer un recorregut d'immersió en els ecosistemes marins de l’Eocè, quan el mar cobria la comarca actual d'Osona i es va anar enretirant fins a quedar terra ferma. En aquesta exposició es combina la visió científica amb exemplars de fòssils molt ben preservats –holotips- i espècies úniques mai mostrades abans. 

Una de les peces exposades més rellevant és un exemplar restaurat i muntat, gairebé complet, de la tortuga marina (Osonachelus decorata). De fet, la col·lecció conté el registre més complet i amb major diversitat de tortugues marines de l'Eocè del sud d'Europa.

La col·lecció també disposa de diverses vèrtebres, costelles senceres i altres restes òssies de sirenis, nombrosos exemplars de dents de diferents gèneres de taurons, desenes d’exemplars de peixos parents de les sardines o de les perques actuals, entre d’altres.

La mostra també permet observar lloses de platja fòssil amb marques d’onatge (ripples) que contenen empremtes d'ocells, rastres de crancs, rastres d'antecessors del porc, creodonts ja extingits, ungulats, així com marques de gotes de pluja i senyals d’escapament de gas.

Exposició fruit d’un teixit de complicitats

L’exposició ha estat organitzada per la UVic-UCC i la UB amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Serveis Territorials de la Catalunya Central, la Diputació de Barcelona, la Fundació Girbau, la Fundació Puig Porret, Patronat d’Estudis Osonencs, la Llotja de Vic, Corredoria d’Assegurances Vilà, el Consell Comarcal d'Osona i els ajuntaments de Vic, Calldetenes, Folgueroles, Gurb, Manlleu, Masies de Roda, Rupit i Pruit, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Julià de Vilatorta, Sant Quirze de Besora, Santa Eulàlia de Riuprimer, Taradell, Tona i Torelló.

Cal agrair també la cessió d’exemplars de fòssils de rellevància del Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont o del Museu Geològic del Seminari de Barcelona i la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Darrera actualització: 27.11.2018 | 11:03

Imatges