1 de desembre. Dia mundial de la Sida

Dimarts, 27 de novembre de 2018 a les 00:00

Aquest 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida. L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta s’ha adherit al manifest conjunt que diverses institucions i entitats han redactat per lluitar contra aquesta malaltia. Enguany el lema és “L'esforç conjunt cap a una resposta positiva”. 

L’1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida amb l’objectiu de conscienciar la societat i implicar-la en la resposta envers el VIH arreu del món. Destaquem la importància del compromís actiu en la lluita contra el VIH des de tots els àmbits, el manteniment dels avenços aconseguits en la prevenció, en el diagnòstic precoç, els tractaments i en la no discriminació, així com la voluntat de seguir treballant de forma conjunta cap al repte d’ “ONUSIDA” d’arribar a zero en noves infeccions, en morts per la sida i en discriminació, tal com recull la “Declaració de París”.

Han transcorregut més de trenta anys des del primer cas diagnosticat i continuem fent camí cap a la fi d’aquesta epidèmia. A Catalunya, la resposta al VIH es construeix cada dia des de tots els estaments. Les persones afectades, la societat civil i els organismes governamentals treballem plegats a través del disseny i la implementació de polítiques i programes que permetin fer un seguiment de l’evolució, promoure l’educació per a la salut, prevenir l’aparició de casos nous, i detectar-los i tractar-los de forma precoç.

Aquest esforç col·lectiu es recull en el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2016-2020, que marca les actuacions que al nostre país es dediquen a aquest fi, amb un èmfasi especial a les que faciliten que totes les persones puguin conèixer el seu estat serològic i tenir accés a un tractament precoç, millorant la qualitat de vida i disminuint dràsticament la possibilitat de transmissió.

Però res d’això no es podrà aconseguir si no vetllem per garantir una atenció de la salut universal i equitativa des de l’orientació dels drets sexuals i que doni resposta a les necessitats incorporant la perspectiva de gènere, la promoció de la recerca i la innovació. D’altra banda, si no fem tot el possible per eliminar obstacles com la serofòbia –la discriminació que pateixen les persones amb VIH pel fet de ser-ho– que comporta dificultats en els àmbits laboral, social o sanitari, que provoca patiment individual i que entorpeix la capacitat de decisió de les persones en relació amb la prevenció del VIH, estem menyscabant els drets de les persones amb VIH.

La desinformació condueix a la discriminació, a l’empitjorament de la nostra salut i la dels altres i a un empobriment com a societat. El dret a viure en un entorn lliure, inclusiu i sense VIH, ve acompanyat del deure de treballar per aconseguir-ho. Aprofitem el dia d’avui per reflexionar i afegir-nos a un esforç conjunt que ens doni respostes positives per a totes les persones.

Darrera actualització: 27.11.2018 | 13:44